The Age Οf Immunology ή πώς μια πραγματική ιστορία γίνεται εφαλτήριο για ταξίδι στο μουσικό φαντασιακό, με τελικό προορισμό ένα πλουραλιστικό όνειρο.

Όταν η μουσικοσυνθέτις, πολυοργανίστρια και πυρήνας των Vanishing Twin Cathy Lucas πληροφορήθηκε για την ιστορία της γέννησής της, η οποία συμπυκνώθηκε στο φαινόμενο της «θανατηφόρου απορρόφησης» του δίδυμου εμβρύου της –και την εν τέλει μοναχική έλευσή της στον κόσμο– ήταν μόλις 12 ετών· και ίσως όχι σε θέση να συλλάβει την επήρεια αυτού του γεγονότος στο καλλιτεχνικό της μέλλον. Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, βάφτισε το ώριμο project της με το ψυχολογικό αποτύπωμα εκείνης της ιδιότυπης εμπειρίας. Τιμώντας έτσι το φάντασμα του διδύμου της και προσδίδοντας στη μπάντα τη ρευστή αισθητική ταυτότητα όσων μουσικών πλέουν μεταξύ δυο κόσμων.

Στο The Age Οf Immunology οι Vanishing Twin πιάνουν το νήμα από τον παλιό μύλο του Sudbury όπου δέθηκαν σαν γκρουπ ηχογραφώντας με μια ανάσα σχεδόν την αυτοσχεδιαστική, sci-fi κασέτα Magic Αnd Machines (2018)· και το δένουν έναν γερό κόμπο γύρω από την καθηλωτική τους χημεία, σημαδεύοντας εμφατικά τόσο το μουσικό όραμά τους, όσο και την ικανότητά τους να το υπηρετήσουν. Γιατί το πραγματικό σπουδαίο δεν είναι τόσο ο ήχος τους, όσο γοητευτικά κι αν αποτυπώνεται αυτό το νοσταλγικό ιδίωμα εξερευνητικής, ψυχεδελικής pop· είναι μάλλον η ποιότητα που κομίζει το κάθε ένα από τα μέλη.

Οι Vanishing Twin δεν είναι δηλαδή μόνο η Cathy Lucas, αν και σε εκείνη πιστώνεται μεγάλο μέρος από το επιτυχημένο κάλεσμα και δέσιμο της εξαιρετικής ομάδας που την πλαισιώνει. Στο μπάσο βρίσκεται ο ευφυής παραγωγός Zongamin (κατά κόσμον Susumu Mukai), ενώ στα ντραμς συναντάμε τη Valentina Magaletti, Ιταλίδα βιρτουόζο με ικανά χιλιόμετρα στις πίστες του πειραματισμού, γνωστή μεταξύ άλλων από τη δουλειά της με τη Bat For Lashes και τον Gruff Rhys. Εδώ είναι επίσης και ο Γάλλος κινηματογραφιστής της avant-garde Elliott Arndt, αλλά και ο «μάγος» των Broadcast Phil M.F.U., οι οποίοι συνεισφέρουν τις προσωπικές τους μουσικές «γλώσσες».

Όλοι οι παραπάνω οδηγούν τις ιδέες της Lucas σε έναν σπουδαίο δίσκο, που αναδύεται σαν ασπρόμαυρη ουτοπία με πολύχρωμες οάσεις, όπου πολυδιάστατα, κρυπτογραφημένα μηνύματα αναμένουν να ξεδιψάσουν και να ανταμείψουν την εξερεύνηση του ακροατή. Συντίθεται έτσι ένα πανίσχυρο supergroup ψυχεδελικής pop, το οποίο έχει πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του, μα καμία διάθεση να κομπάσει για αυτές ή να επιδιώξει οποιαδήποτε εξαργύρωσή τους, πέραν της ψυχαγωγικής έκφρασης και τη διαμόρφωση ενός κοινού δημιουργικού περιβάλλοντος. Το πλουραλιστικό τους μήνυμα άδει κατά των συνόρων στη σκέψη και στη μουσική και υπέρ της συνένωσης των ανθρώπων στον αγώνα κατά του φόβου για το άγνωστο. Και εκφράζεται πανέμορφα μέσα από την ορεκτική ποικιλία επιρροών που ξεπηδούν με την ευκαιρία του κάθε τραγουδιού.

Από το φωτεινό psych jazz πιάνο του εναρκτήριου "KRK (At Home Ιn Strange Places)" και την υβριδική ψυχεδελική μπαλάντα "Wise Children", μέχρι το υπαινικτικό disco υπόστρωμα του "Cryonic Suspension May Save Your Life" και την jazz/funk φαντασία του "Planète Sauvage" κι από εκεί στην tribe κατακλείδα του "Language Ιs A City (Let Me Out)", ο δίσκος ελίσσεται μεταξύ των βιωμάτων και των ειδικοτήτων των δημιουργών του. Ξετυλίγοντας έτσι το κουβάρι ενός πρωτότυπου, ομηρικού ταξιδιού, στο οποίο κάθε σταθμός έχει μια πλούσια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί, κάθε νησί μια περήφανη σημαία που πρέπει να ανεμίσει. Τα πλούσια και ταυτόχρονα ντελικάτα φωνητικά της Lucas παραμένουν κομβικά για την εξέλιξη του άλμπουμ, ωστόσο δεν λείπουν και οι εκπλήξεις από τους υπόλοιπους Vanishing Twin. Όπως λ.χ. στο "The Age Οf Immunology” και στο "Invisible World", λειτουργώντας ως εισαγωγή στο επόμενο κεφάλαιο του ονείρου.

Όσες πάντως κι αν είναι οι αναφορές και οι επιρροές που λάμπουν εδώ κι εκεί, είναι η ανεξάρτητη, δυναμική προοπτική της ανθρώπινης συνισταμένης που τις εκφράζει και αστράφτει εκτυφλωτικά από πίσω τους. Με το The Age of Immunology οι Vanishing Twin βαθαίνουν λοιπόν τον ήχο τους σε σύγκριση με το Choose Your Own Adventure του 2016. Και αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν είναι απλώς κομιστές της παράδοσης των Broadcast και των Stereolab, αλλά ένα αυθύπαρκτο και φρέσκο σχήμα, που δείχνει να κατέχει άριστα την τεχνογνωσία μετατροπής του ονειρικού νόστου σε συναρπαστικό μουσικό παρόν.

{youtube}2FyrAwD8hys{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured