Δεν ήξερα πόσο πολύ χρειαζόμουν έναν buddy pop δίσκο, προτού ακούσω τα καινούρια τραγούδια των Model Spy. Ίσως να φταίει ο τρόπος με τον οποίον το εγχώριο συγκρότημα προσπαθεί να κρατήσει την πιο δραματική χροιά της ανεξάρτητης brit pop, ενώ την ίδια στιγμή θέλει να υιοθετήσει την ευοίωνη ματιά των εκφραστών του παλιού, καλού new wave. Και κερδίζει το διπλό αυτό στοίχημα.

Χρειάστηκε να διανύσουν μακρύ δρόμο και να δείξουν μπόλικη καλλιτεχνική επιμονή ο Βαγγέλης Κυριακάκης και ο Κώστας Βαβούσης, οι οποίοι αποτελούν τον κορμό του γκρουπ. Ο δίσκος είχε κολλήσει σε αδιέξοδο για μια δεκαετία, αλλά τελικά κατάφερε να βρει τον δρόμο του. Το Serenest (Α Long Play On Truth, Deceit Αnd Souvenirs) είναι μια δουλειά συνειδητή και μαζεμένη, που έχει ως μοναδική φιλοδοξία να γεμίσει με «ομορφιά» τους ακροατές.

Τα κομμάτια ακούγονται σαν να περιγράφουν έναν κήπο γεμάτο από τις επιρροές των Model Spy, μέσα στον οποίον σουλατσάρουν και απλώνουν το χέρι σε ερεθίσματα που τους έχουν καθορίσει. Και ευτυχώς διαθέτουν ισχυρά ραντάρ μουσικών αισθήσεων ο Κυριακάκης με τον Βαβούση. Διαθέτουν όμως και προηγμένες κεραίες, ικανές να συλλαμβάνουν τα αιτήματα των ακροατών τους για καλοφτιαγμένη και ατμοσφαιρική pop. Δημιουργούν λοιπόν παρακινούμενοι από τη διέγερση που τους προκαλούν οι αγαπημένοι τους δίσκοι, φτάνοντας σε τραγούδια γεμάτα μελωδίες, τα οποία θα προκαλέσουν το ίδιο συναίσθημα στους δικούς τους ακροατές.

Από το πρώτο κιόλας single, το “Spectacular”, ο δίσκος κινείται σε μία κατάσταση ήπιας μέθης και υπόσχεται νιρβάνα και ηλεκτρονική ομορφιά. Το "Chinaski Ιn Vox" και το "This Song" είναι ρυθμικά στολίδια που λαμπυρίζουν μέσα σε οποιονδήποτε χώρο και αν ακουστούν. Το υπερβατικό "Themes From Souvenirs" είναι ένας απαλός ηχητικός τάπητας που σε μουδιάζει και σου υπόσχεται ότι ακόμη και η πιο σκληρή, άχαρη μέρα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ωφέλιμο. Αυτή την αισιοδοξία προκρίνει άλλωστε και η παραγωγή του Νίκου Τριανταφύλλου και του Χρήστου Μπεκίρη, αλλά και οι συνεργασίες, με πιο αξιόλογες την παρουσία του Λεωνίδα Οικονόμου των My Wet Calvin και της Δεσποινίς Τρίχρωμης.

Ίσως να λείπει μια δραματική παραφωνία, ένα στοιχείο πάθους ή ένα άλμα στο κενό που θα έλιωνε την καρδιά του ακροατή. Θα ήταν όμως άδικο να ζητήσει κανείς οτιδήποτε παραπάνω από τους Model Spy, πέρα από το να κοσμούν την καθημερινότητά του με περήφανο τρόπο.

{youtube}vjHPQKrdHiw{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured