Fleuves de l’ame είναι τα ποτάμια της ψυχής, τα ποτάμια που έδωσαν και δίνουν ζωή και είναι μάλλον ο πιο ταιριαστός τίτλος γι’ αυτόν τον πρώτο δίσκο της Houeida Hedfi. Με καταγωγή από την Τυνησία η ίδια, βάση στο Παρίσι και γυρνώντας τον κόσμο, χρησιμοποιεί κάποιους από τους μεγαλύτερους ποταμούς με το ειδικό ιστορικό και μυθιστορηματικό βάρος τους, ως μέσο για το μουσικό της ταξίδι.

Η Hedfi δεν μπήκε από νωρίς στον κόσμο της μουσικής. Ξεκίνησε να εργάζεται στα οικονομικά ενώ μόλις στα 27 της πήρε το πρώτο της drum set. Τα κρουστά είναι ο τομέας της κάτι που σε συνδυασμό με την αγάπη της για την Τυνησιακή παράδοση την οδήγησε στους Chabbouba, ένα stambeli σχήμα κρουστών, παίζοντας την μουσική των υπο-Σαχάριων και κεντροαφρικών κοινοτήτων της Τυνησίας. Ωστόσο, η απομάκρυνση της από την αυστηρά ρυθμική stambeli και η θέληση της να εντάξει την μελωδία στον ήχο της, συνδυάζοντας κουλτούρες και μουσικά ρεύματα την οδήγησαν στην τελική μορφή του Fleuves de l’ame σχεδόν μια δεκαετία μετά την αρχική ιδέα.

Αν και η μουσική αφετηρία της πρώτης αυτής δισκογραφικής δουλειάς της Hedfi βρίσκεται  εμφανώς στους ήχους και τις φόρμες της Τυνησίας, οι οχτώ συνθέσεις του δίσκου αναδεικνύουν στοιχεία σύγχρονης κλασσικής μουσικής, ηλεκτρονικής, ambient και jazz, με τις αλλαγές στον ρυθμό των συνθέσεων να χαρακτηρίζονται από μια ελεγειακή στοχαστικότατα η οποία ακολουθείται από μια λαμπιρίζουσα εξωστρέφεια. Λαούτο, ούτι, τσέλο, βιολί, μπουζούκι, ξύλινα πνευστά, κρουστά, πιάνο και κιθάρα δένουν αρμονικά με τις ηλεκτρονικές φόρμες του παραγωγού του δίσκου Olof Dreijer (το μισό του ηλεκτρονικού ντουέτο The Knife). Η συνεργασία των δύο μουσικών ξεκινάει το 2010-2011 όταν ο Dreijer επιμελήθηκε μια συλλογή για τις γυναίκες μουσικούς της Τυνησίας, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν από κοινού στους Hiya Wal Âalam κατά την Αμερικανική τους περιοδεία το 2015. Αν και οι βάσεις του δίσκου μπήκαν ήδη από το 2012, πήρε σχεδόν 9 χρόνια να ηχογραφηθεί, σε Τυνησία, Γαλλία και Γερμανία.

Κάθε σύνθεση του δίσκου είναι μια μελωδική αναφορά σε κάποιον σπουδαίο ποταμό και ότι αναπτύχθηκε γύρω του. Νείλος, Γάγγης, Μέκονγκ, Δούναβης, Ευφράτης, Τίγρης, Γιαμούνα, Μετζερντά. Ένα αφιέρωμα ή μια υπόκλιση στο μεγαλείο της αιώνιας σταθερής και ήπιας κίνησης τους, του σημαίνοντα ρόλου τους. Όλοι λατρεύτηκαν, έδωσαν τροφή, οδήγησαν στην ανάπτυξη πολιτισμών, έγιναν μυθιστορήματα, πίνακες και ποιήματα. Εδώ είναι η φωνή τους όπως υπέροχα την φαντάστηκε και την εξέφρασε η Houeida Hedfi. Και είναι βέβαιο πως πρόκειται για μια φωνή που πρέπει να ακουστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured