Η Liz Phair είναι μια τραγουδοποιός με ορίζοντα, αν μη τι άλλο. Ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στο mainstream ακροατήριο. Σε μερικούς ακούγεται πολύ ρεαλίστρια, σε άλλους φαίνεται πολύ μαλθακή, σε άλλους άτολμη και δε συμμαζεύεται. Το σίγουρο είναι πως δεν άφησε το αποτύπωμα που της άξιζε στη γενιά που έζησε την έκρηξη του γυναικείου alt-rock των 90’s.

Το Soberish είναι το πρώτο της άλμπουμ μετά από μια ολόκληρη δεκαετία αποχής και κυλάει καθαρά, στρωτά και ευχάριστα με τραγούδια που είναι δύσκολο να μη σε κερδίσουν.

Η Liz Phair μας αποδεικνύει ξανά ότι δεν ανήκει στις τραγουδίστριες που συνήθως γκρινιάζουν για τα πάντα και απαιτούν το στέμμα τους. Δεν είναι καμιά Sheryl Crow. Αντιθέτως, εκφράζει όλες τις αρετές που έκαναν τη γυναικεία rock τραγουδοποιία, ένα genre από μόνο του. Αυτό που φαίνεται να διαθέτει ως συγκριτικό πλεονέκτημα η Phair είναι ότι μπορεί να είναι και αστιλιζάριστη και βαθιά μποέμ, όχι όμως από νεύρωση, αλλά από πεποίθηση.

Το έβδομο άλμπουμ της μιλάει για τις σχέσεις που μάταια προσπαθούν να αποτινάξουν τη δυσλειτουργικότητα από πάνω τους και για καθημερινές αγωνίες. Και μιλάει γι αυτά με έναν τρόπο υγιή και κανονικό, χωρίς χιπστερικές νευρώσεις. Η Liz Phair μπορεί να υπονομεύσει με τρυφερότητα ένα είδωλο σαν τον Lou Reed (“Hey Lou”) να γράψει άριστες μελωδίες (“Ba Ba Ba”) να εκφραστεί σαν «πρωχό» ροκ μαμά με νόστιμα κιθαριστικά τερτίπια (“Soul Sucker”) και να υιοθετήσει την εικόνα της περπατημένης art school εξπέρ (“Spanish Doors”).

Τα τραγούδια του δίσκου ακούγονται σαν nuggets δωματίου που προσφέρουν άφθονο ρομαντικό τερέν για να βρουν ανακούφιση οι συναισθηματικές ανησυχίες της. Και προς τιμήν του, ο παραγωγός Brad Wood πότισε με αρώματα της δεκαετίας του '90 τα τραγούδια.

Πραγματικά, τα κομμάτια του Soberish θα καθίσουν μια χαρά στα αυτιά του κόσμου που θα δει την Liz Phair στην επερχόμενη τουρνέ με την Alanis Morissette και τους Garbage. Άλλωστε, το κοινό που διψάει για μια αναβίωση του νέο-φεμινιστικού ροκ των 90s είναι περισσότερο σε πληθυσμό από οποιαδήποτε ψύχραιμη μαντεψιά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured