Από τότε που ο Shamir ήταν το next big thing της XL Recordings, έχουν μεσολαβήσει μερικά άλμπουμ που κυκλοφόρησε μόνος του, η πιστοποίηση πως πάσχει από διπολική διαταραχή, η πρόθεσή του να μην προσδιορίζεται με κάποιο από τα δύο φύλα αλλά και η ανάγκη του να δημιουργεί έξω από το σύστημα, το οποίο δεν είναι και πολύ πρόθυμο να συντονίζεται με τη «δημιουργική ασάφεια». Κι αν κάτι χαρακτηρίζει την διαδρομή του μουσικού από το Λας Βέγκας είναι ακριβώς αυτό: μία «δημιουργική ασάφεια», καθώς κινείται με άνεση από το indie στο funk και από την pop στα urban blues. 

Μεγαλωμένος στο μέρος που κείτεται ακόμη -τουμπανιασμένο από τα ναρκωτικά- το πνεύμα του Elvis, ο οποίος πάσχιζε να καταλάβει πώς μετάλλαξε την «επανάσταση των γοφών» σε σόου γιά βλαχοαμερικάνους με λεφτά, αλλά γοητευμένος και από το attitude του Prince και επηρεασμένος από την γοητευτική αύρα της Taylor Swift, ο Shamir τραβάει τον δικό του δρόμο, κόβοντας εντελώς τις σχέσεις με το παραδοσιακό μουσικό σύστημα και ακολουθώντας ένα μοναχικό μονοπάτι, εντελώς DIY. Τα γράφει, τα παίζει, τα κάνει παραγωγή και τα διακινεί μόνος του, ο μόνος τρόπος να είναι όσο «αλλοπρόσαλος» γουστάρει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτός είναι ο Shamir. Για να τον καταλάβετε, πρέπει να τον δεχτείτε όπως είναι.

Με μία γκάμα φωνής που κατά περίσταση μπορεί να είναι γυναικεία, άφυλη, παιδική ή -σχεδόν- ανδρική και με έναν ήχο που πετάει σαν σπουργίτι στο rock, στο indie, στο funk, στα blues και στην -ως και γλυκανάλατη- pop, o Shamir φτιάχνει το δικό του προσωπικό σύμπαν, χωρίς περιορισμούς και ταμπέλες. Όπως δεν θέλει να τον προσδιορίζει κανένα φύλο, έτσι δεν θέλει να τον προσδιορίζει και κανένα μουσικό είδος.

Και όμως, αυτό το «λίγο απ' όλα» άλμπουμ (το 7ο κατά σειρά παρακαλώ, από έναν μουσικό που είναι μόλις 26 χρονών) κατορθώνει να έχει υπόσταση και ενδιαφέρον περιεχόμενο, μελωδίες με αξία, φωνητικά με φροντίδα και έξυπνες DIY λύσεις στην ενορχήστρωση. Αρκεί να είσαι πρόθυμος κι εσύ -σαν σπουργίτι- να πηδάς από το ένα μουσικό είδος στο άλλο χωρίς να «ζαλίζεσαι» και να απορείς, «Μα που πάμε τώρα;».  

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured