Μέσα στον καταιγισμό κυκλοφοριών, που ξεχύνονται στην αρένα του πρωταθλητισμού, ο νέος δίσκος της Little Simz μοιάζει με μικρή σεισμική δόνηση· όσοι παρακολουθούν τη σύγχρονη μουσική, την έχουν ανάγκη σαν ένα ποτήρι δροσερό νερό στην έρημο. Δεν γίνεται δηλαδή να ακούσεις το “Boss” και να μην αισθανθείς ότι σε παίρνει αμπάριζα το σαρωτικό groove της 25άχρονης Βρετανίδας. «Stop fucking with my heart», σου φωνάζει στα μούτρα, προτού αυτοπροσδιοριστεί: «I'm a BOSS in a fucking dress».

Το Grey Area είναι ντυμένο με αυτήν την ανανεωτική πνοή των πολύ δυνατών καλλιτεχνών, όσων χειρίζονται με εξυπνάδα, με μαεστρία και με «πνεύμα δρόμου» την έμπνευσή τους. Η Little Simz μοιάζει φτιαγμένη από το υλικό με το οποίο παρασκευάζονται τα μοντέρνα tablet girls της showbiz. Πρόκειται όμως για καταπληκτική μουσικό. Έρχεται περήφανα από τις εργατικές γειτονιές του βόρειου Λονδίνου, μιλάει γεμάτη αυτοπεποίθηση στο "Selfish" και μπορεί να ραπάρει τόσο για την ψυχική ισορροπία ("Therapy"), όσο και για τη διάθεσή της να μην φιλτράρει τα λόγια της (“Offend”).

Το Grey Area αποδεικνύεται απολαυστικό άλμπουμ. Δεν καίγεται στην πρώτη ακρόαση, ενώ έχει μέσα του ιδέες όχι μόνο τεχνικές, αλλά και μία ανήσυχη γκάμα σκέψεων: για την αυτοδιάθεση των γυναικών, το σκληρό αστικό περιβάλλον που μας περιμένει στη νέα δεκαετία και τους προσωπικούς δαίμονες που ταλανίζουν κάθε δημιουργικό μυαλό, στην ηλικία των 20κάτι.

Είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη της νεαρής Βρετανίδας, η οποία, μετά από κάμποσα EP και 2 ολοκληρωμένα άλμπουμ, παίρνει εδώ μια γενναία καλλιτεχνική/στρατηγική απόφαση να εκτεθεί. Ο τρόπος που το κάνει είναι τεχνικά και υφολογικά θαυμάσιος, καθώς ελίσσεται μέσα από τζαζ, soul και funk ρυθμούς, ειδικά στο "101 FM", στο "Wounds" (σπάνια η σύγχρονη reggae ακούγεται τόσο θελκτική και ώριμη) ή στο "Flowers", με τη συμμετοχή του Michael Kiwanuka.

Aν το έβαζε με τον νου της, η Little Simz θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ένα συγκλονιστικό blaxploitation soundtrack με funk beats που να παραπέμπουν στη δεκαετία του 1970. Ευτυχώς, όμως, δεν αναλώνεται σε αναβιώσεις παλιότερων στυλ. Η κοπέλα πασχίζει να φέρει το μέλλον μια ώρα αρχύτερα. Μην την αφήσετε λοιπόν να περάσει απαρατήρητη.

{youtube}nobyMYOD5Bg{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured