Επτά χρόνια μεσολάβησαν από τον τελευταίο δίσκο του Γεράσιμου Ανδρεάτου, μέχρι την πρόσφατη κυκλοφορία της νέας του δουλειάς. Η σταθερή αφοσίωσή του στο λαϊκό τραγούδι προδιαθέτει τον ακροατή για το ύφος κάθε νέας του κατάθεσης, ενώ η συμμετοχή του μπουζουξή Δημήτρη Παπαδόπουλου στην επιμέλεια της μουσικής –γιου του καταξιωμένου μπουζουξή Κώστα Παπαδόπουλου– έρχεται να επισφραγίζει τον λαϊκό χαρακτήρα του Ψυχή Που Δεν Αμάρτησε Ποτέ Της Δεν Αγιάζει.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος είναι ένας από τους άξιους εκφραστές του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού, μ’ ένα ωραίο ηχόχρωμα φωνής, που παραπέμπει σε ερμηνευτές της δεκαετίας του 1980. Η σεμνότητα δε και η διακριτικότητά του αποτελούν τα χαρακτηριστικά που συμπληρώνουν το καλλιτεχνικό του προφίλ και σκιαγραφούν τη δημόσια παρουσία του. Το ύφος του καινούργιου του δίσκου κινείται –προβλέψιμα, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν– σε λαϊκούς κυρίως δρόμους, με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιες μπαλάντες και πιο έντεχνα τραγούδια.

Οι συνθέσεις αναπτύσσονται έτσι με επίκεντρο τον ήχο του μπουζουκιού του Παπαδόπουλου και παραπέμπουν σε λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του 1980. Αλλά δεν καταφέρνουν να υπερβούν τις επιρροές τους. Μένουν σε έναν νοσταλγικό χαρακτήρα και εγκλωβίζονται σε αυτόν τον αναχρονισμό, με τη θεματολογία των στίχων να κινείται, μονοδιάστατα, γύρω από την αφήγηση ερωτικών ιστοριών –ακόμα μία προϋπάρχουσα φόρμα. Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, παρόλα αυτά, υποστηρίζει το υλικό του Ψυχή Που Δεν Αμάρτησε Ποτέ Της Δεν Αγιάζει με αξιόλογες ερμηνείες, κινούμενος με άνεση πάνω σε αυτούς τους δρόμους. Ωστόσο, το υλικό αποδεικνύεται σαφώς κατώτερο από τις φωνητικές του δυνατότητες και υποσκάπτει την παρουσία του, ως ερμηνευτή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης, δεν μπόρεσα να απωθήσω από τις σκέψεις μου κάποιες παλαιότερες ερμηνείες του Ανδρεάτου είτε από την προσωπική του δισκογραφία, είτε από συμμετοχές –με χαρακτηριστικότερη εκείνη στον δίσκο Λόγω Τιμής του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αυτές αποτελούν, δυστυχώς ή ευτυχώς, τον πήχη για τον ερμηνευτή, τον οποίο δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια. Παραμένει πάντως ένας καλός λαϊκός ερμηνευτής, ο οποίος αξίζει να συναντήσει ξανά υλικό που να αρμόζει στην ποιότητα της φωνής του.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured