Πολλά θα περίμενε κανείς, αλλά όχι το να βρεθεί το όνομα του Till Lindemann σε δύο κυκλοφορίες μέσα στην ίδια χρονιά. Μετά όμως από 10ετή απουσία οι μεν Rammstein κυκλοφόρησαν το κύκνειο(;) άσμα τους Rammstein (δείτε εδώ), ενώ λίγο μετά κατέφτασε και το δεύτερο άλμπουμ των Lindemann, δηλαδή της σύμπραξής του με τον Peter Tägtgren (Hypocricy, Pain), 4 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους Skills In Pills (δείτε εδώ).

Το κουβάρι ξετυλίγεται από το 2018, όταν ζητήθηκε από τους Lindemann & Tägtgren να φτιάξουν υλικό για ένα μοντέρνο θεατρικό ανέβασμα του παραμυθιού Hänsel und Gretel, οπότε κι έγραψαν 5 τραγούδια. Στη συνέχεια, παρ' όλο που ο Lindemann ήταν απασχολημένος με τους Rammstein, βρήκαν χρόνο για άλλα 6, ολοκληρώνοντας έτσι αυτό το δεύτερο άλμπουμ τους. Με πρώτη και μεγάλη διαφορά, συγκριτικά με το αγγλόφωνο ντεμπούτο, ότι το F & M είναι τραγουδισμένο στα γερμανικά.

Η δεύτερα διαφορά είναι ότι πραγματικά ξεσάλωσαν εδώ –ναι, ακόμα περισσότερο. Θα περίμενες ίσως να βρεις κομμάτια που να θυμίζουν Rammstein και μερικά που να φέρνουν λίγο σε Pain, αλλά κανείς νομίζω δεν θα φανταζόταν ότι θα άκουγε ένα …ταγκό σαν το “Ach So Gern”. Από εκεί και πέρα, το F & M έχει στιγμές φτιαγμένες για ντίσκο καταστάσεις όπως το "Platz Eins" ή το "Steh Auf", ενώ περνάει και από μια goth μελαγχολία ("Blut") πριν φτάσουμε στο πιο ενδιαφέρον μουσικά στιγμιότυπο, το "Wer Weiß Das Schon". Τι υπάρχει εδώ; Απλά ένα πιάνο και μια συναισθηματική ερμηνεία από τον Till Lindemann, ο οποίος, κακά τα ψέματα, χρειάζεται και τη μητρική του γλώσσα για να απογειώσει το αποτέλεσμα. Δεν πιστεύω, δηλαδή, ότι το ίδιο τραγούδι θα ήταν τόσο καλό ερμηνευμένο στα αγγλικά.

Δεν αναφερθήκαμε όμως καθόλου στο οπτικό κομμάτι του άλμπουμ. Στα 2 νορμάλ βιντεοκλίπ των "Steh Af" και "Frau & Mann" συμμετέχει ο γνωστός ηθοποιός Peter Stormare. Βέβαια, δεν νοείται να έχεις στην ίδια πρόταση τη λέξη «νορμάλ» και τον Till Lindemann, γι' αυτό απλά θα αναφέρουμε το βίντεο για το "Platz Eins", το οποίο υπάρχει σε δύο εκδόσεις, με τη δεύτερη διαθέσιμη μόνο σε ...πορνό site! Όσο για τα υπόλοιπα βιντεοκλίπ, απλά δείτε τα για να πάρετε μια γεύση του τι υπάρχει στο «βρώμικο» μυαλό των Lindemann.

Στην πρώτη ακρόαση το F & M ενθουσιάζει, αλλά στη δεύτερη μένεις τελικά σε 3-4 στιγμές, βασικά στο "Blut", στο "Wer Weiß Das Schon" και στο “Ach So Gern”. Στα πιο «διαφορετικά» τραγούδια, δηλαδή. Όχι ότι είναι άσχημα τα υπόλοιπα, απλά στα χορευτικά υπάρχει μια αίσθηση επανάληψης στο μοτίβο τους. Κρίνοντας πάντως από τα προαναφερόμενα βιντεοκλίπ οι Lindemann & Tägtgren πήραν στα σοβαρά (και) το δεύτερο άλμπουμ τους. Δεν το ξεπέταξαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν δίσκο που πήγε καρφί στο νούμερο 1 της Γερμανίας. Από κεκτημένη ταχύτητα θα πει κάποιος κακεντρεχής, αλλά δεν νομίζω…

{youtube}hiOjK992bPU{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured