Η γιορτινή περίοδος με τον ισχυρότερο ψυχαναγκαστικό αντίκτυπο στους ανθρώπους είναι ταυτισμένη με οικογενειακή θαλπωρή, χιλιάδες λαμπιόνια, γλυκά και χαμογελαστά πρόσωπα γύρω από γεμάτα τραπέζια. Τα Χριστούγεννα, όμως, δεν είναι μόνο υπόθεση κουραμπιέδων και δώρων γύρω απ' το στολισμένο δέντρο.

Αντίστοιχα, τα ορφανά της Barbra και του Franky αλωνίζουν κάθε χρόνο το χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο, με τη βουλιμία που πέφτει ο δικός μας Πέτρος Γαϊτάνος στους πασχαλινούς ύμνους. Έτσι, η σαμπανιζέ μουσική που συνοδεύει τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς και τις ημέρες του Δεκέμβρη, κατακλύζεται από γκλαμουράτους crooner που τραγουδάνε την Άγια Νύχτα (στη χειρότερη περίπτωση) και από υπέρλαμπρες διασκευές της Motown ή του Phil Spector (στην καλύτερη). Κανείς όμως δεν έχει πια ανάγκη τις ετήσιες εκτελέσεις σε χριστουγεννιάτικα standards από ερμηνευτές της συνομοταξίας του Michael Bublé ή του Josh Groban.

Η Sia έχει διαφορετική αισθητική και προσεγγίζει αλλιώς τη χριστουγεννιάτικη ευδαιμονία. Μέσω μιας παραγωγής που αξιοποιεί όλα τα τρικ τα οποία φέρνουν συνειρμικά «τρίγωνα-κάλαντα» στο μυαλό, η Αυστραλή τραγουδοποιός προκρίνει την εξωστρέφεια της γιορτινής μουσικής με ενδιαφέρον στυλ, διατηρώντας τα απαραίτητα επίπεδα σάχλας που οπωσδήποτε χρειάζονται οι καλοστολισμένες ρεβεγιόν. Έτσι, πετυχαίνει να αποδώσει την αίσθηση της ελεγχόμενης χριστουγεννιάτικης κραιπάλης (που είναι προαπαιτούμενο των ημερών), αλλά χωρίς να τη συνοδεύει με εξαλλοσύνες και απρόβλεπτα, ακραία συναισθήματα. Επιπλέον, μπολιάζει με θέρμη και αγαπησιάρικη διάθεση τις απλοϊκές μελωδίες της, ώστε να πετύχει την εντύπωση της ασφάλειας και του υγιούς ξεφαντώματος που νιώθουμε πλάι στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το Every Day Is Christmas θα θρέψει λοιπόν ιδανικά τις στιγμές που ένα κορίτσι με γιορτινά κερατάκια πάνω απ' το κεφάλι θα φλερτάρει ένα αγόρι με λυμένη τη γραβάτα, στους διαδρόμους κάποιου ξενέρωτου χριστουγεννιάτικου πάρτι πολυεθνικής. Τραγούδια όπως το "Puppies Are Forever" θα συνοδεύσει τους αυτοσχέδιους στολισμούς στο μικρό, ενοικιαζόμενο διαμέρισμα κάποιου νέου ζευγαριού που αδιαφορεί για τη μπαναλαρία των μεγάλων δέντρων με φάτνη. Το "Sunshine" θα είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει ένα σπιτικό brunch με τα γιορτινά leftovers της προηγούμενης βραδιάς. Το “Snowman” και το “Every Day Is Christmas” μπορεί να μην είναι τραγούδια μεγάλων αξιώσεων, απευθύνονται όμως σε ανθρώπους που δεν γιορτάζουν την έλευση του θείου βρέφους, αλλά αντιμετωπίζουν τις γιορτές σαν απαραίτητη ανάπαυλα αγάπης.

Έχουν αόρατες προσωπικές στιγμές αυτές οι μέρες των γιορτών, με όλη την αναίτια μελαγχολία και τους απολογισμούς που κουβαλάνε. Σε εκείνα τα γκρίζα σημεία έκρινε η Sia ότι υπήρχε η έλλειψη ενός ενήλικου soundtrack και φρόντισε να το καλύψει με τον τρόπο της. Και πολύ καλά έκανε.

{youtube}V3EYjVPRClU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured