Η γυναίκα-σύμβολο της υγιώς σκεπτόμενης soul νιώθει καλά και το εκφράζει απλά και μετωπικά με τους στίχους «I've got friends and I've got family, I've got help from all the people who love me» στο εναρκτήριο κομμάτι "Take Us Back" –με τον Benjamin Booker να διαχειρίζεται το ηλεκτρικό funk γύρω από τη φωνή της. Πριν μερικές δεκαετίες, η Mavis Staples ανύψωνε πνευματικά και πολιτικά ζητήματα σε τραγούδια με παρεμβατική σημασία για κάθε εποχή, όπως το "I'll Take You There". Στα 76 της χρόνια, πλέον, έχει τη διάθεση να υποδεχθεί καλόκαρδα μουσικούς που την εκτιμούν, σαν μουσαφίρηδες στο δίσκο της, σε 12 ρεφρενάτα τραγούδια. Δεν πετάς κανένα.

O Ben Harper δίνει χρώμα και σαρκική ενέργεια στον οικουμενικό ρυθμό του "Love Αnd Trust", τραγούδι που φέρνει στο μυαλό την κλασάτη μελωδικότητα του "Respect Yourself" των Staple Singers. Η Mavis άλλωστε δεν έχει χάσει την ικανότητά της να δημιουργεί απολαυστική ατμόσφαιρα και στιλάτη αύρα, συστατικά τα οποία εμφυσούσε και στα θρυλικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Staples στη δισκογραφική εταιρεία Stax –οι νεότεροι ας αναζητήσουν το Be What You Are (1972), το Respect Yourself (1973) ή το Pass It On (1976).

Η παραγωγή του Livin' On A High Note εστιάζει στη φωνή της Mavis, η οποία ακόμη διαθέτει καθαρότητα και μάχιμο νατουραλισμό. Η ανυψωτική τζαζ στο "If It's Α Light" και το βουτηγμένο στο bourbon "Dedicated", έχουν κάτι από εκείνο το αυθόρμητο λάκτισμα που παρήγαγε την κοινωνική soul του παρελθόντος. Τα «δοξασμένα» είδη αναβιώνουν όμως εδώ με περήφανο και πολιτισμένο στυλ. Η Νότια soul συναντά τον ακτιβισμό στο "Action" (με τη βοήθεια των tUnE-yArds), το κομψό rhythm & blues παράγει ώριμα λικνίσματα στο "Don't Cry" (με τη βοήθεια του M. Ward), ενώ η παρακαταθήκη των gospel αναδύεται διακριτικά στο "High Note". Ακούστε επίσης τις πολύτιμες συμβουλές ζωής στο "Tomorrow" και χαρείτε με τη θετική τους σκέψη, είτε αισθάνεστε ότι προέρχονται από μια τρυφερή Big Mama, είτε από έναν αξιόλογο φορέα της παράδοσης.

Κρατήστε για το τέλος τη gospel αγνότητα του θρησκευτικού περιεχομένου "Jesus Lay Down Beside Me", τραγούδι που υπογράφει ο μεγάλος θαυμαστής της Nick Cave. Μετά δε το τέλος της ακρόασης του δίσκου, είναι σίγουρο ότι θα αντηχεί για ώρα στα αυτιά σας ο ακουστικός, country blues φόρος τιμής σε μια ομιλία του Martin Luther King, ονόματι "MLK Song". Θα το απολαύσετε το Livin' On A High Note, ακόμα κι αν δεν ανήκετε στους σκαπανείς της μαύρης μουσικής.

{youtube}XtziT_dOsbM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured