Όταν επισκέφθηκα τα κεντρικά της Rough Trade στη Brick Lane του Λονδίνου, τα CD του Elaenia σχημάτιζαν λευκούς πύργους στις γωνίες του ενημερωμένου δισκάδικου. Όπως έμαθα –και διαπίστωσα με τα μάτια μου– κάθε μέρα έφευγαν τόσα πολλά αντίτυπα του άλμπουμ, ώστε μέχρι και ο Sam Shepherd ο ίδιος (ο άνθρωπος πίσω από το project Floating Points) είχε επισκεφθεί το κατάστημα έκπληκτος, για να επιβεβαιώσει ότι το ντεμπούτο του πουλάει όντως τόσο πολύ, όσο του διέδιδαν οι φίλοι του.

Γεγονός που δεν θα πρέπει να προκαλεί και τόση αίσθηση, πάντως: ο γεννημένος στο Μάντσεστερ 29χρονος έχει κυκλοφορήσει έναν μεγάλο αριθμό χορευτικών singles από το 2009 που ήρθε στο Λονδίνο για το διδακτορικό του στη νευροεπιστήμη, ενώ έχει παίξει και DJ sets στις πιο cool γειτονιές της βρετανικής πρωτεύουσας, αθόρυβα αποκτώντας πιστούς φίλους, οι οποίοι τον ακολουθούσαν κατόπιν σε κάθε ιδρωμένο, techno υπόγειο. Αλλά στο Elaenia ο Sam Shepherd βάζει στην άκρη τις house και garage ευαισθησίες του και μοιάζει σαν να κλειδώνεται στη σοφίτα του πατρικού του, για να επανεξετάσει λεπτομερώς όλους τους δίσκους με τους οποίους μεγάλωσε.

Για τους πραγματικούς fans, αυτή η αλλαγή δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση καθώς ήδη τα DJ sets πρόδιδαν όλες τις jazz fusion, neoclassical και ambient καταβολές του, κάνοντας έτσι το παρόν ντεμπούτο να μοιάζει περισσότερο με φυσική εξέλιξη, παρά με στροφή 180 μοιρών. Οι ταγμένοι όμως οπαδοί της σωματικής εκτόνωσης που πρόσφεραν εκείνες οι χορευτικές βραδιές, ίσως προσγειωθούν σε μια μάλλον αναπάντεχη και ελαφρώς δυσάρεστη έκπληξη.

Στην πραγματικότητα, το Elaenia βιώνεται ως μία προγραμματισμένα αυθόρμητη πράξη. Ο αυτοσχεδιασμός και η παρορμητικότητα που θα συναντήσει κανείς σε ένα αληθινό DJ set βρίσκονται δηλαδή εδώ, αλλά συμβιώνουν αρμονικά με μία χειρουργική ακρίβεια, η οποία αναδεικνύει λεπτομέρειες και σκαλίζει γενναιόδωρα γωνίες για τον ακροατή, χωρίς να χάνεται η αμεσότητα της υποθετικής ζωντανής εμπειρίας. Η ευεργετική συνύπαρξη ερεθισμάτων εντοπίζεται ιδιαίτερα στα πιο ενεργειακώς φορτισμένα κομμάτια, όπως το "Silhouettes (I, II & III)" και το κορυφαίο "Peroration Six": η διαστημική, πνευματική τζαζ του Pharoah Sanders και του Sun Ra μπλέκεται με art rock και με εκλεπτυσμένο electro, στο στυλ του Laughing Stock και του Kid A αντίστοιχα. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πυλώνες/εξάρσεις απλώνεται μία ambient ύπνωση, η οποία δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνη της, χωρίς την ύπαρξη των υπόλοιπων στιγμών αφύπνισης: μέσα της υπάρχουν και νεκρά σημεία που κουράζουν, προβληματίζουν και δεν οδηγούν πουθενά –παρά μόνο σε ένα τεχνητό (μα τελικά αναγκαίο) μούδιασμα για το αιφνίδιο τσίτωμα στο φινάλε.

Εν τέλει, το φιλόδοξο ντεμπούτο αυτού του πραγματικού μουσικού nerd από τη Βρετανία, μοιάζει με μία εύθραυστη ισορροπία διαθέσεων και νοητικών περιπτύξεων. Είναι τόσο μαθηματικά υπολογισμένο, ώστε ακόμη και ένα κομμάτι να είχε αφαιρεθεί από το σύνολο, το αποτέλεσμα θα έμοιαζε πολύ πιο φτωχό και άστοχο από το υπάρχον. Στις σπουδαιότερες του στιγμές, κάτι τέτοιο καθίσταται ικανό να βουτήξει τον ακροατή σε μία έντονη και υπόγεια εγκεφαλική εμπειρία απενεχοποιημένου και πολυσχιδούς electro. Στις χειρότερες, μπορεί να εκνευρίσει με τη φαινομενικά ανιαρή του γραμμικότητα. Ποτέ πάντως δεν θα περάσει απαρατήρητο, όπως συμβαίνει με αμέτρητες κυκλοφορίες που συνεχώς γεννιούνται εκεί έξω: το Elaenia θα σε ωθεί να το αποκωδικοποιείς με νέο τρόπο κάθε φορά.

{youtube}5ntcVE3AQsg{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured