search

ΔΙΕΘΝΗ

Label | ATO/Feelgood
Κυκλοφορία | 5/2015
Βαθμολογία | 6

Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από την κυκλοφορία του Z, του οροσήμου για την καριέρα των My Morning Jacket, χωρίς η μπάντα να καταφέρει στο μεταξύ να «χτίσει» σπουδαία πράγματα πάνω στην επιτυχία του. Τα Evil Urges (2008) και Circuital (2011), δεν κατάφεραν να εντυπωθούν στη μνήμη ως σπουδαία άλμπουμ: παρότι έμοιαζαν να φιλοδοξούν για κάτι τέτοιο, το πετύχαιναν μόνο σποραδικά.

Στο άρτι αφιχθέν The Waterfall, πάντως, η φιλοδοξία αυτή μοιάζει κάπως να υποχωρεί. Δεν εννοώ ότι ο Jim James και η κομπανία αποφάσισαν να κάτσουν στ’ αυγά τους –υπάρχουν κι εδώ άλλωστε οι μεγαλεπήβολες αναπτύξεις που παραπέμπουν στους Yes και γενικότερα στα prog 1970s. Ακούγοντας όμως τα 10 τραγούδια του φετινού τους δίσκου, ένιωσα ότι υπάρχει συνολικά μια πιο μετρημένη αίσθηση: ένα ημέρωμα των τάσεων και σχεδίων για γιγάντωση. Ίσως έχει να κάνει με την ηλικιακή ωρίμανση της μπάντας ή με το ότι η δημιουργική φλέβα του James έχει βρει τα τελευταία χρόνια και άλλες διεξόδους (Monsters Of Folk, σόλο δίσκος, συμμετοχές κλπ.).

Χονδρικά, το Waterfall διέπεται από δύο ατμόσφαιρες: την ηλεκτρική, πάντα διανθισμένη με διακριτικά ηλεκτρονικά, και την ακουστική. Η δεύτερη αποτελεί μειονότητα στη ροή του άλμπουμ, τα τραγούδια όμως που την ακολουθούν (“Like A River”, “Get The Point”) αποδεικνύονται ιδιαίτερα στέρεα και ευθύβολα. Στην άλλη πλευρά, πάλι, αν και υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία και παρότι κάποιες συνθέσεις στέκονται πολύ καλά (“Believe (Nobody Knows)”, “Big Decisions”), παρατηρείται συχνά ένας «χαμός στο ίσωμα»: τουτέστιν, γίνεται πολλή φασαρία επί μετρίων ιδεών. Αποκορύφωμα το “Only Memories Remain”, το «ξεχείλωμα» που κλείνει τον δίσκο με τρόπο που αμαυρώνει κατά πολύ τις εντυπώσεις.

Επιχειρώντας βέβαια να αποτιμήσουμε το Waterfall, καλό είναι να θυμόμαστε ότι μιλάμε για το 7ο άλμπουμ των Αμερικανών. Ότι 16 χρόνια μετά το δισκογραφικό του ντεμπούτο, ένα γκρουπ –όσο κι αν τα μέλη του παραμένουν νέοι άνθρωποι– είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάζει την ορμή και τη φρεσκάδα που το έκαναν κάποτε ιδιαίτερα αγαπητό. Και οι My Morning Jacket, λοιπόν, περισσότερο στηρίζονται πλέον σε μια διαχείριση και αναδιάταξη των όσων τους χαρακτήρισαν (ακούμε και πάλι τα ίχνη των Crosby, Stills, Nash & Young, του A.O.R. ήχου των 1980s και, κάπου στο βάθος, των Beach Boys και των Beatles του 1968), αλλά και στη φωνάρα του μπροστάρη τους, χωρίς να επιχειρούν να προσθέσουν νέα συστατικά· είτε στη συνθετική τους ταυτότητα, είτε στον ήχο τους.

Σε κάθε περίπτωση, με ένα 6.5 στο τελικό πηλίκο, το Waterfall προτείνεται προς ακρόαση σε όσους δηλώνουν θιασώτες της εκδοχής για την αμερικανική μουσική που πρεσβεύουν οι My Morning Jacket. Και, ευτυχώς, διατηρεί το ενδιαφέρον ζωντανό για τον δίσκο που έχει ήδη υποσχεθεί η μπάντα για το 2016.

 

 

 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…