Ο Boz Scaggs είναι δυνατή χαρτούρα στο αμερικάνικο songbook. Με προσωπικές επιτυχίες σε καταλόγους country και blues, με mainstream hits στις αρχές των 1980s, αλλά και με συμμετοχές δίπλα σε ονόματα όπως του Donald Fagen και του Steve Miller, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση, η οποία ισορροπεί ανάμεσα σε διαφορετικά στυλ, με επιτυχία όμως ως προς την αποδοχή του –ακόμα και όταν δεν ανεβαίνει ψηλά στα charts.

Δεν είναι λοιπόν και τόσο αξιοπερίεργο που εν έτει 2015 καταφέρνει και βγάζει έναν δίσκο τόσο συμβατό με το είδος που υπηρετεί (ένα up tempo boogie blues με πλατφόρμες ραδιοφωνικής δυναμικής σε μίξεις/ενορχηστρώσεις), από τον οποίον δεν λείπουν μάλιστα και ορισμένα ανανεωτικά στοιχεία –δείγμα πως έχει ακόμα το θάρρος να δοκιμάζει πράγματα

Πάρτε για παράδειγμα τη διασκευή στο "There's A Storm Coming" του Richard Hawley, κομμάτι του 2010, το οποίο ο Scaggs μετατρέπει σε κάτι που πιστεύω θα έκανε πολύ περήφανο τον δημιουργό του: σε μια απόλυτα σύγχρονη country μπαλάντα, αστική, ονειρική και λυρική την ίδια στιγμή. Κάτι ανάλογο γίνεται και στη διασκευή του κλασικού "Full Fire" του (αιδεσιμότατου) Al Green, έστω κι αν εδώ μιλάμε περισσότερο για την εκτέλεση τελικά. Είχα όμως καιρό να ακούσω λευκό μουσικό να γκουβάρει τόσο καλά. 

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, το A Fool To Care είναι δουλειά που κυρίως περιέχει συνθέσεις άλλων (μερικά ακόμα ονόματα είναι αυτό του Curtis Mayfield ή των Womack & Womack). Δεν ακούγεται όμως ως δίσκος ενός κορεσμένου πια, πρώην αστέρα, που το ρίχνει κι εκείνος στις διασκευές, μα ως κάτι που θα ενδιαφέρει όσους προκρίνουν στα ηχεία τους τον ροκ ήχο που εμπλουτίζεται με soul στοιχεία. Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία φέρει βέβαια η πολύ καλή παραγωγή του μεγαθήριου Steve Jordan, ενώ συμμετέχει και η Bonnie Raitt –σε μία από τις καλύτερες guest παρουσίες που άκουσα προσωπικά τα τελευταία χρόνια– μα και η Lucinda Williams, της οποίας η φωνή διαθέτει πλέον μια χαρακτηριστική (ένεκα ηλικίας) βραχνάδα. 

Να σημειωθεί επίσης η παρουσία του Ray Parker Jr. στην κιθάρα (σε όλα τα tracks), όπως κι αυτή του προαναφερθέντα Jordan στα τύμπανα· και last but not least, που λένε και στην πατρίδα του Scaggs, ο πάντα άψογος Willie Weeks στο ηλεκτρικό μπάσο. Πρόκειται για μια τριάδα που δικαιολογεί για ποιον λόγο κινήθηκε με τόση άνεση στην πιο μαύρη ρυθμολογία ο 71χρονος Αμερικανός τραγουδοποιός, αλλά και για ποιον λόγο το A Fool To Care δύναται να είναι τόσο πηγαία μεταδοτικό. 

{youtube}ZYNmu14JJ4g{/youtube}

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured