Επιτέλους ένα στιβαρό δισκογραφικό μάθημα του τι σημαίνει να μεγαλώνεις όμορφα, χωρίς να ξοδεύεσαι δημιουργικά. Ολόκληρη η καριέρα του Paul Weller αποτελεί πλέον σπουδή στο πώς χτίζονται τα προσωπικά στυλ. Αυτά τα διαχρονικά στυλ, που λίγο «χαρίζονται» σαν προίκα και λίγο «κατακτώνται» στην πορεία της διαδρομής.

Ο αιώνιος «Modfather», όπως έχουμε συνηθίσει να τον αποκαλούμε από αιτιολογημένη συνήθεια, επανέρχεται σαν σοφός φίλος από τα παλιά και προσπαθεί να συντονιστεί ξανά με τους καρδιακούς μας παλμούς. Ο Weller διαθέτει προσωπικό κόσμο, οξυδέρκεια και αδιαπραγμάτευτη δυναμική, κάτι που φαίνεται περίτρανα και στο Saturns Pattern. Ένα σύνολο 9 τραγουδιών με ανάγλυφο σχήμα, πετυχημένο στον τρόπο με τον οποίον ξεδιπλώνει τις ωραίες και παιχνιδιάρικες ιδέες του 57χρονου δημιουργού τους.

Τα νέα τραγούδια του Weller δεν χωράνε σε στενά πλαίσια μουσικής αντίληψης. Άλλωστε ο ίδιος πατάει στη στρατόσφαιρα σε σχέση με τον ορυμαγδό από songwriters που αδυνατούν να απογειωθούν: πιάνει πολύ υψηλά επίπεδα coolness. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί άλλωστε αδιάκοπα καλούς δίσκους, με αλάνθαστη μουσική στρατηγική που τον κάνει άξιο παρασημοφόρησης –όπως το 22 Dreams (2008), το Wake Up The Nation (2010), το Sonik Kicks (2012). Φέτος όμως δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στον post pub ηλεκτρισμό που ενσταλάζει στις μοντέρνες ιδέες του.

Ακούστε την υψηλή κατάρτιση που προδίδει το "Going My Way" στις αυξομειώσεις του ή τα ψυχεδελικά γκάζια του "Pick It Up". Αφεθείτε στη λεπταίσθητη τεχνική της κιθάρας στο φινάλε του "I'm Where I Should Be". Θαυμάστε στα ακουστικά σας τον τρόπο με τον οποίον η παραγωγή του "Phoenix" πλέκει μαιάνδρους. 

Σαν μουσικός με κρυστάλλινη διαύγεια που λατρεύει την τέχνη την οποία υπηρετεί, όντας συνεπαρμένος και ο ίδιος από τις δυνατότητες του δημιουργικού του ενστίκτου, μας συνεπαίρνει κι εμάς. Καταφέρνουν λοιπόν να μας τραβήξουν τα νέα του τραγούδια. Να ευθυγραμμιστούν με τις δικές μας ανάγκες απόλαυσης, καλώντας μας να συστοιχίσουμε τη σοφία του με τις ανώριμες αποτυχίες μας. 

Tο σημαντικό είναι βέβαια, πάνω απ' όλα, ότι υπογράφει τραγούδια έξυπνα και με συγκεκριμένο χρώμα. Ακόμα πιο σημαντικό για εμένα, όμως, είναι ότι υπογράφει τραγούδια που έχουν μαλαματένια καρδιά.

{youtube}aSXWcosvVMk{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured