Όσοι βρέθηκαν στην περσινή περιπετειώδη εμφάνιση των JOMF στο ΑΝ (δεν ήταν και πάρα πολλοί βέβαια) είναι σίγουρο ότι θα περιμένουν πως και πως την εν λόγο επανακυκλοφορία των Magick Fire Music και Wow! από την μικρή και θαυματουργή όπως εξελίσσεται εταιρία του All Tomorrows Parties. Οι μυημένοι που παρακολούθησαν εκείνο τον διαρκή και χωρίς ώρια αυτοσχεδιασμό της μπάντας στον παραδοσιακό underground συναυλιακό χώρο της Αθήνας, θα βρουν εδώ μια πολύ καλή δισκογραφική καταγραφή των όσων εξελίχθηκαν ζωντανά, μια και ακόμα και όταν βρίσκονται στο studio οι JOMF δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να χαλιναγωγήσουν τις άναρχες διαθέσεις τους. Ακόμα όμως και οι νεόφερτοι στον ελαφρώς παρανοϊκό κόσμο των JOMF θα βρουν εδώ μια πλουσιοπάροχη δόση της μουσικής τους, ασφαλώς κάτι παραπάνω από μια πρώτη γεύση, μια και το συγκεκριμένο διπλό cd ξεπερνά σε διάρκεια τις δυο ώρες.

Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή, ας δούμε μερικές πληροφορίες από το βιογραφικό της μπάντας αυτής. Το ξεκίνημα έγινε σχεδόν δέκα χρόνια πριν, όταν συναντήθηκε ο Tom Greenwood με τον σαξοφωνίστα Nester Bucket και αποφάσισαν να μοιραστούν τις μουσικές τους καταβολές, που ξεκίναγαν από το rock και το blues για να καταλήξουν στην ηλεκτρονική μουσική και την free jazz. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας κολεκτίβας, με ποικίλο line up αλλά και μουσικές κατευθύνσεις. Η δισκογραφία τους περιλαμβάνει δίσκους όπως οι Change, Liberation και Fig. 5 οι οποίοι βρήκαν μια πιο ευρεία διανομή κυρίως μέσω της Road Cone, ενώ άλλοι όπως οι δυο που επανεκδίδονται εδώ, έχουν κυκλοφορήσει μόνο σε περιορισμένη βινυλιακή έκδοση.

Ξεκινώντας από το Magick Fire Music παρακολουθούμε τους JOMF στην πιο ατμοσφαιρική πλευρά τους όπου χωρίς εξάρσεις ακολουθούν την ψυχεδελική τους διαδρομή. Πιο κοντά στην post rock παρά στην jazz πλευρά τους, δημιουργούν έναν μελαγχολικό δίσκο με έναν κιθαριστικό μινιμαλισμό που όμως εμπλουτίζεται με θορυβώδη διαλείμματα, κατά τα πρότυπα των Sonic Youth. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η πρώτη βινυλιακή έκδοση προήλθε από την Ecstatic Peace, την εταιρία του Thurston Moore.

Το δεύτερο cd περιλαμβάνει ένα τελευταίο track από το Magick Fire Music -το οποίο λόγο του ότι γέμιζε σε διάρκεια και τις τέσσερις βινυλιακές πλευρές του υπερκαλύπτει το ένα cd- αλλά και το Wow!. Στην ουσία το Wow! το οποίο ουσιαστικά περιέχει δυο μεγάλα τζαμαρίσματα, συνολικής διάρκειας άνω των 40 λεπτών, το ομώνυμο Wow! και το Love Horn. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος, το οποίο κατά τα αναμενόμενα είναι ο αυτοσχεδιασμός. Στο πρώτο μέρος κυριαρχεί η κιθάρα, με την υποστήριξη ηλεκτρονικών ήχων και περίεργων κρουστών, ενώ στο δεύτερο μέρος τα ηνία παίρνει το σαξόφωνο.

Σίγουρα το Wow! είναι αρκετά πιο αφαιρετικό (ή χαοτικό θα μπορούσαν κάποιοι να πουν) αλλά σαν συμπλήρωμα στο Magick Fire Music κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Οι Jackie-O Motherfucker, δείχνουν ότι οι ιδέες τους είναι πραγματικά ανεξάντλητες και ότι ακόμα και οι κυκλοφορίες τους που δεν είχαν βγει στην επιφάνεια είναι άξιες λόγου. Αφήστε που αυτό ακριβώς το γεγονός, το ότι δηλαδή σημαντικοί δίσκοι και συγκροτήματα μένουν για πολύ καιρό στην αφάνεια (και δεν βγαίνουν ποτέ από αυτήν αν δεν τους βγάλει εξώφυλλο το Wire), είναι κάτι που αν μη τι άλλο πρέπει να μας προβληματίσει. Πριν όμως πάρετε σβάρνα τα αμερικάνικα sites με μεταχειρισμένα βινύλια, η επανακυκλοφορία του Magick Fire Music/Wow! από τους Jackie O Motherfucker είναι μια καλή αρχή.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured