Για τον κύριο J. Peter Schwalm και την εκλεκτή Poets Club Records τα είχαμε πει πρόσφατα, όταν παρουσιάσαμε δυο παλιότερες συλλογές της (τις Inside και Instead of the cooky) που κυκλοφορήσαν τελευταία και στην Ελλάδα. Ένας άλλος δίσκος, ο οποίος δεν είχε βρει τον δρόμο του για τα ράφια των ελληνικών δισκοπωλείων (και πολύ πιθανόν να μην τον έβρισκε ποτέ αν δεν συνέβαινε η συνεργασία Peter Schwalm-Brian Eno) είναι και το Makrodelia, το ντεμπούτο των Slop Shop, του μουσικού οχήματος του ίδιου του Schwalm.

Το Makrodelia κυκλοφόρησε το 1998 και φημολογείται ότι ήταν η αιτία που ο Eno πλησίασε τον Schwalm. Πολύ πιθανό γιατί το στυλ των Slop Shop πλησιάζει αρκετά το οργανικό ambient του Eno, διαθέτοντας αρκετές δόσεις αρμονίας και ονειρικής διάθεσης. Ο απλός και απέριττος ήχος του Makrodelia συνδυάζει τα ψηφιακά ambient ηχοχρώματα με γλυκούς ήχους μπάσου, κιθάρας, πιάνου, διακριτικών drums και διάσπαρτων πνευστών.

Την ομοιόμορφη ροή του δίσκου έρχεται να σπάσει η αισθαντική ερμηνεία κάποιας Rae’Chill που δανείζει τη φωνή της σε δύο tracks (το 4ad-ικό Listen Up και σοουλίζον U) και προσθέτει δυο από τα highlights του δίσκου. Επίσης ο ρυθμός αλλάζει στο Wide, όπου τα beats δυναμώνουν, προσωρινά όμως μια και αμέσως μετά επανέρχεται το χαλαρό chill out κλίμα.

Εδώ είναι και το αδύνατο σημείο του δίσκου, η χαλαρή και επίπεδη παραγωγή, που δεν καταφέρνει να σου κρατήσει το ενδιαφέρον και για τα 70 λεπτά που διαρκεί το cd. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι από κάποια στιγμή και μετά νιώθεις σαν να μεταφέρεται η μουσική κάπου στο background. Θα μπορούσε να είναι η τέλεια συνοδευτική μουσική, για στιγμές που δεν θέλεις ο ήχος να σου αποσπά την προσοχή αλλά δύσκολα θα συνέβαινε το αντίθετό.

Όσοι αγάπησαν το Drawn From Life, την προπέρσινη συνεργασία Schwalm και Eno, σίγουρα θα πρέπει να ανατρέξουν τόσο στο Makrodelia όσο και στις υπόλοιπες κυκλοφορίες της Poets Club Records, κάτι που πολύ πιθανόν να το έχουν κάνει ήδη. Για τη μερίδα όμως εκείνη των ακροατών που βρίσκουν το μουσικό στυλ αυτό ελαφρώς μονότονο και πληκτικό, το Makrodelia δεν πρόκειται να τους αλλάξει στο παραμικρό την άποψη αυτή.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured