O Stephin Merritt, ένας από τους πιο ξεχωριστούς σύγχρονους αμερικανούς τραγουδοποιούς, έχει κυκλοφορήσει δίσκους ως Magnetic Fields, the 6ths, Future Bible Heroes & Gothic Archies, αλλά πρώτη φορά κυκλοφορεί δίσκο με το δικό του όνομα. Η πρώτη φορά, μάλιστα, δεν είναι παρά ένα -όχι τόσο φιλόδοξο σε σχέση με τα προηγούμενα projects του- soundtrack για ένα ανεξάρτητο film του James Bolton που αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία μεταξύ ενός 15χρονου και ενός 29χρονου, πρώην προπονητή ποδοσφαίρου.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τους λάτρεις της ποιητικής, κλασικής ποπ που ξέρει να φτιάχνει με περισσή ευκολία, θα πεις κάποιος. Εκ πρώτης όψεως, ναι. Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με μουσική επένδυση, ο Stephin Merritt αφήνει περισσότερο τον εαυτό του ελεύθερο από τις αγαπημένες φόρμουλες και αναζητεί έμπνευση από πειράματα περιβαντολλογικούς ήχους αλλά και τα ίδια τα μουσικά όργανα.

Xμμμ... Δεν καταφέρνει κάτι παραπάνω από τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον μας σ' αυτό τον τομέα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε τα ορχηστρικά του μέρη μπορούν να ακουστούν αποκλειστικά ως background μουσική. Είναι όμως μια αξιόλογη δουλειά, που έχω την αίσθηση ότι η ταινία του James Bolton απόκτησε τον κατάλληλο σύντροφο. Όταν θέλει γίνεται ανέμελος, όταν θέλει βαθύτατα συγκινητικός. Είναι όμως σαφώς κινηματογραφικός.

Τα τρία κομμάτια που ξεχωρίζουν μέσα στα πενιχρά 36 λεπτά διάρκειας του album (και αν βγάλουμε και τους ήχους της βροχής, ακόμα λιγότερα...) είναι τρεις κλασικές μελωδίες με φωνητικά, που μπορούν να προστεθούν αμέσως στο best-of της καριέρας του. Τρία λυρικά ποπ διαμαντάκια που έρχονται και φεύγουν από την ανεμελιά, ραγίζουν την καρδιά, φανερώνουν την αίσθηση του χιούμορ που έχει ο Merritt, αλλά και την εμμονή του στον σεβασμό κάθε είδους σχέσεων. Σημειώστε λοιπόν το "Poppyland" που μαγεύει με τα synth pop τερτίπια του, το "Summer Day" με τη μελαγχολική Merseybeat αίσθηση και τη γλυκόπικρη μπαλλάντα "Maria Maria Maria", ένα σκοτεινό αριστούργημα με μυρωδιά από Cohen. Γι' αυτά τα τρία κομμάτια αξίζει να προσθέσετε στη συλλογή σας το album, αν μάλιστα έχετε χορτάσει το απίστευτο "69 Love Songs"...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured