"Oι περισσότερες σύγχρονες rock μπάντες με κάνουν να βαριέμαι", δηλώνει ο Dennis Lyxzιn, frontman του σουηδικού πολιτικοποιημένου κουιντέτου, συνεχίζοντας: "Δεν περιμένω κάθε μπάντα στον κόσμο να είναι πολιτική, αλλά εύχομαι κάποιες στιγμές οι άνθρωποι να μίλαγαν περισσότερο για πιο σημαντικά θέματα από τις κοπέλες και τα αυτοκίνητά τους".

Η παραπάνω δήλωση δίνει και το στίγμα της μπάντας του Dennis Lyxzιn. Προηγήθηκε το hardcore group Refused και, όταν διαλύθηκαν, ο Lyxzin στρατολόγησε τους Sara Almgren (κιθάρα/keyboards), Lars Stromberg (κιθάρα), Inge Johansson (μπάσο) και Ludwig Dahlberg (drums) από τοπικά σχήματα, φτιάχνοντας ένα punk supergroup με αρκετές αξιώσεις για να αφήσει για τα καλά πίσω τα σύνορα της χώρας του. Και τα κατάφερε αμέσως, με το Survival Sickness που κυκλοφόρησε από την Epitaph.

Το "A New Morning, Changing Weather" είναι ένα album ό,τι πρέπει για την συγκεκριμένη περίοδο που σηκώνει άνετα τέτοιο ήχο και εμπορικά. ’70s punk-rock look -κουρέματα και ρούχα-, ένας ήχος που φτάνει πολύ κοντά σ' αυτόν των The Makeup και τίτλοι σαν τους “Born Into a Mess”, “Bigger Cages, Longer Chains” και “Capitalism Stole My Virginity”, που τα λένε όλα από μόνοι τους.

Η μουσική τους βέβαια δεν είναι μονοδιάστατη. Με βάση ένα mid-’60s garage fuzz, punk συγχορδίες, αλλά και σαξόφωνα με funky και soul αναφορές, οι The (International) Noise Conspiracy αποδεικνύουν ότι δεν είναι άλλη μια μπάντα που ήρθε να "βαρέσει" ώσπου να γίνει βαρετή.

Από το garage rock του "A Northwest Passage" που ανοίγει το δίσκο, ως το funky/reggae μπάσο στα "Up For Sale" και "A Body Treatise" και τις ψυχεδελικές ανισορροπίες του "Last Century Promise" και του ομώνυμου, η παραγωγή της μπάντας είναι σύνθετη. Η μουσική ενώνει τρεις διαφορετικούς σταθμούς, τους Stooges, τους Smiths και τον James Brown, ενώ αυτά που έχουν να πουν δεν αναλώνονται σε συνθήματα. Υπάρχει μάλιστα και αναλυτικό κείμενο που συνοδεύει το βιβλιαράκι του cd και εξηγεί τις ιδέες τους, προτείνοντας μάλιστα και υλικό για περαιτέρω διάβασμα.

Χωρίς να αποφεύγει και τις κοινοτοπίες, η μπάντα του Lyxzιn έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μείγμα που συνδυάζει την ενέργεια με την πολυστρωματική και πολυσυλλεκτική μουσική τέχνη. Πίσω από τα punk tempos, τα 3λεπτα εως 4λεπτα κομμάτια, τους πηγαίους, λιτούς αυτοσχεδιασμούς, τα κομμάτια που εκπέμπουν αυθορμητισμό, υπάρχει μια μπάντα βαθιά σκεπτόμενη μουσικά και στιχουργικά.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured