Τελικά η Polly Harvey τα κατάφερε. Όπως σχεδόν κάθε μεγάλος μουσικός του τελευταίου αιώνα, -θέλετε μήπως να αρχίσουμε την απαρίθμιση;- ηχογράφησε το Νεουορκέζικο album της, όσο και αν η ίδια να μην το παραδέχεται.

Για πάνω από έξι μήνες η σπουδαία αυτή καλλιτέχνης, την οποία είχαμε τη χαρά να θαυμάσουμε σε ένα ασφυκτικό Ρόδον σε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες συναυλίες της περασμένης δεκαετίας, μετακόμισε στο Μεγάλο Μήλο. Το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά αφύσικο. Αυτή η πολύχρωμη και πολύβουη μεγαλούπολη του σύγχρονου πολιτισμού, με τον μύθο που την ακολουθεί και τον αντίλαλο από τις θρυλικές μουσικές στιγμές που έζησε στον παρελθόν, άσκησε τεράστια επιρροή στην δημιουργία του έκτου κατά σειρά album της.

Με συντροφιά τους εξαίρετους Mick Harvey και Rob Ellis, η Polly Harvey μέσα από τις 12 συν μία (το κρυμμένο track This Wicked Tongue) νέες συνθέσεις της, μας προσφέρει ένα πραγματικά σπουδαίο album - διαμάντι. Και αυτό διότι κατάφερε να ενώσει εξαιρετικά τον ακατέργαστο βρώμικο ήχο των πρώτων χρόνων της καριέρας της με τον λυρισμό των τελευταίων album της. Όπως και να το κάνουμε, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Harvey απολάμβανε υψηλότατες τιμές στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Λονδίνου, ειδικά αφιερώματα στο κλασσικό South Bank Show, ποιητικές συλλογές, εκθέσεις γλυπτικής και κινηματογραφικά περάσματα, την είχαν οδηγήσει μακριά από τον edgy χαρακτήρα των πρώτων και καλύτερων, για μένα, στιγμών της. Το πειραματικό, αντιεμπορικό αλλά και λίγο απογοητευτικό Is This Desire?, (όχι βέβαια ότι ήταν ένα κακό album, άλλοι -ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε- θα "σκότωναν" για τέτοιες συνθέσεις) ήταν το αποκορύφωμα αυτής της πορείας, η οποία διακόπηκε από την διαμονή της στη Νέα Υόρκη.

Όπως γίνεται αμέσως εμφανές με μία ακρόαση του Stories…, στη Νέα Υόρκη η χαρισματική τραγουδοποιός ξανασυναντήθηκε με τo art-punk παρελθόν της. Ο χαρακτηριστικός βρώμικος κιθαριστικός ήχος από τα αριστουργηματικά Dry και Rid Of Me ξαναέρχεται στο προσκήνιο, και αναμειγνύεται με την Νεουρκέζικη rock παράδοση, όπως αυτή εκφράζεται από τους Velvet Underground και από την Patti Smith, το πιο σπουδαίο σημείο αναφοράς για την Polly σε μεγάλο μέρος του album. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το Horses In My Dreams, με άμεση την αναφορά στο κλασσικό Horses της Smith.

Από την άλλη, στο Stories… βρίσκουμε μερικές από τις πιο φορτισμένες στιγμές της εως τώρα καριέρας της. Με έναν άκρατο ερωτισμό να διαπνέει τις περισσότερες συνθέσεις, μία σφοδρή επιθυμία για ζωή, έστω και περπατώντας στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της, το Stories.. αποτελεί έναν ογκόλιθο συναισθημάτων. Από το μαγευτικό ντουέτο με το Thom Yorke στο This Mess We're In, στο γλυκό Beautiful Feeling, η Polly Harvey φανερώνει τον πιο ευαίσθητο εαυτό της, μία γυναίκα ζεστή και ερωτεύσιμη. Όπως είναι όμως φυσικό, με την Polly δεν μπορούμε να εφησυχασθούμε, γιατί στην γωνία μας περιμένει ο σκληρός και σκοτεινός εαυτός της, προκαλώντας μας να της μιλήσουμε για ηρωίνη και speed, γενοκτονίες και αυτοκτονίες στο The Whores Hustle And The Hustlers Whore, και μας παρακαλεί να της δώσουμε ένα όπλο γιατί ο κόσμος γύρω της είναι τρελός, στο Big Exit.

To Stories From The City, Stories From The Sea είναι το πιο ολοκληρωμένο album της σπουδαίας καριέρας της PJ Harvey, το οποίο επιβεβαιώνει την θέση που έχει κερδίσει από την περασμένη δεκαετία, ως η κορυφαία σύγχρονη Βρετανίδα τραγουδοποιός. Αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία album της φετινής χρονιάς που ακούσαμε από Βρετανό καλλιτέχνη. 

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured