Αν ρωτήσει κανείς οποιοδήποτε μουσικόφιλο ενηλικιώθηκε εκεί κάπου στα μισά -και λίγο πιο μετά- της περασμένης δεκαετίας πoιο συγκρότημα της Βρετανίας σημάδεψε περισσότερο τα πρώτα χρόνια της νυχτερινής ζωής του, ποιου group τα τραγούδια χόρεψε περισσότερα έχοντας το χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη, τα προγνωστικά για την απάντηση που θα πάρει τείνουν προς τέσσερα μόνο γράμματα: B-l-u-r.

Tα χρόνια πέρασαν, ο Δάμωνας και η παρέα του μεγάλωσαν, κατ'αυτούς ωρίμασαν κυρίως καλλιτεχνικά, και θέλησαν να κλείσουν ένα μεγάλο κεφάλαιο ξεκινώντας παράλληλα ένα νέο, κυκλοφορώντας μία Best of συλλογή, με κάποιες (17 συγκεκριμένα) από τις πολλές καλές στιγμές τους. Το κατα πόσο βέβαια το νέο αυτό κεφάλαιο θα περιέχει αρκετές τέτοιες στιγμές, αφήστε με να το θεωρώ κάπως ανέφικτο, ειδικά αν κρίνουμε από το 18ο τραγούδι του album, το πρόσφατο νέο single τους, Music Is My Radar.

Κοιτάζοντας την πορεία των Blur από τα πρώτα τους singles, πίσω στα χρόνια που μεσουρανούσε ο ήχος του Madchester, μέχρι το περσινό 13, χωρίς αμφιβολία διακρίνουμε ένα group που επηρεάστηκε και επηρέασε ίσως όσο κανένα άλλο σύγχρονό του την κοινωνία μέσα από την οποία γεννήθηκε και έδρασε. Μπορούμε να διακρίνουμε ένα group που κατάφερε σε κάθε του κυκλοφορία να αλλάξει όχι μόνο τον ήχο του, αλλά και το τι πρέσβευε, ποιους αντιπροσώπευε και με ποια νοοτροπία αντιμετώπισε τη ζωή.

Ας μη γελιόμαστε, εμείς ως Έλληνες, με κάποια απόσταση γεωγραφική αλλά και πολιτισμική να μας χωρίζει με τη Μεγάλη Βρετανία, μπορεί να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίζουμε πολλά πράγματα στη μουσική από κάποια, ίσως πιο αντικειμενική, διαφορετική γωνία, αρκετές φορές όμως δεν μπορούμε να διακρίνουμε αμέσως κάποια πράγματα, σημαντικά για την κατανόηση σε πιο βάθος της μουσικής ενός group. Οι Blur λοιπόν για το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας τους υπήρξαν οι κυριότεροι αντιπρόσωποι του κυριλέ μεσοαστικού Αγγλικού νότου, ενός υπερήφανου σε σημείο σνομπισμού και υπεροψίας λαού, με αρκετές κρίσεις ηλικίας, οι οποίες αλλάζουν για λίγο τα άμεσα ενδιαφέροντα του, αλλά και αρκετή διάθεση αυτοειρωνίας και αυτοκριτικής.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured