Η σημαντικότερη επιστροφή για το φθινόπωρο του 2000 είναι βέβαια η στήλη singles του Ηλία Πυκνάδα η οποία συνέπεσε και με την επίσης πολυαναμενόμενη δεύτερη κυκλοφορία των Reprazent, του σχήματος του φοβερού και τρομερού Roni Size. 

Το πρώτο single Who Told You κέρδισε την τιμητική θέση του 'single της εβδομάδας' στην προαναφερθείσα στήλη (τι να πουν τα grammies μπροστά σε μια τέτοια διάκριση) παρόλο που δεν είναι και από τις δυνατότερες στιγμές του album. Αυτήν ακριβώς την παρατήρηση την είχαμε κάνει και παλιότερα άλλωστε (σε κριτική live εμφάνισης των Reprazent) και αυτό που μπορούμε πλέον να προσθέσουμε με σιγουριά είναι ότι η διαφαινόμενη μεταστροφή του ήχου των Reprazent στο Who Told You εδραιώνεται και στον υπόλοιπο δίσκο.

Επιστροφή στις ρίζες λοιπόν του drum'n'bass, με όλα τα συστατικά του New Forms αναδιαμορφωμένα σε μια πιο κοφτερή αισθητική. Και από το πρώτο κιόλας track, το Railing 2 που ανοίγει το δίσκο, διαφαίνεται ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής των επόμενων 80 λεπτών. Ο MC Dynamite! Οι φίλοι του hip hop ας πλησιάσουν γιατί δεν θα βρουν τόσο κοφτερό rapping σε πολλούς από τους δίσκους του 2000. Και το ΄πάρτι΄ έχει μόλις αρχίσει.

Το τρίτο κομμάτι του δίσκου (System Check) έχει τη δύναμη ενός Brown Paper Bag με τον Mc Dynamite να 'γρονθοκοπεί' πάνω στον ρυθμό. Στο Ghetto Celebrity που ακολουθεί το rapping αναλαμβάνει ο Methodman, που δείχνει να νιώθει εξαιρετικά άνετα πίσω από τα μπλεγμένα beats αντίθετα με τον άλλον προσκεκλημένο, τον Zack de la Rocha των Rage Against the Machine που υποφέρει λίγο στο να προλάβει τον γρήγορο ρυθμό του Center of the Storm και αναπολεί την ασφάλεια των χιλιοπαιγμένων αλα-blacksabbath riffs των R.Α.T.Μ. 

Σίγουρα υπάρχουν και πολλές στιγμές στον δίσκο που παραπέμπουν στην πιο soul αισθητική του New Forms, όπως τα Lucky Pressure και Stairchase με την δεσποινίδα Onalee στο προσκήνιο. Ακόμα και αυτές όμως έχουν μια πιο δυναμική χροιά. Το Lucky Pressure μάλιστα σε ένα dj set του Fabio πρόσφατα στο Λονδίνο είχε ακουστεί 3 φορές οδηγώντας τους παρευρισκόμενους σε παραλήρημα. 

Η τελευταία guest-εμφάνιση ανήκει στον Rahzel των Roots, που αναλαμβάνει να γεμίσει ένα track με τους περιέργους ήχους που βγάζει με το στόμα του, όπως είχε κάνει και ο Quadraceptor στο Supermodifier του Amon Tobin. Προσωπικά ποτέ δεν με ενθουσίασαν ανάλογες προσπάθειες αν και σίγουρα δεν μπορείς να αρνηθείς την πρωτοτυπία τους. 

Το In The Mode πιθανά να προσελκύσει διάφορες κατηγορίες ακροατών και να τους προξενήσει διαφορετικές αντιδράσεις. Αυτοί που μαγεύτηκαν με τις λεπτές soul και jazz γραμμές του New Forms ίσως το βρουν αρχέγονο, άλλοι πάλι που γνώρισαν τους Reprazent μέσω των grammies ή των singles ίσως το βρουν πολύ ιδιότροπο και περίεργο για τα γούστα τους. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι οτι οι παλιοί οπαδοί του drum'n'bass ήχου θα το έχουν για αρκετό καιρό δίπλα στο προσκέφαλό τους. 

Όλοι όσοι ασχολούνται με τα ενδότερα του drum 'n' bass στην Μεγάλη Βρετανία μιλάνε με σιγουριά για την μεγάλη αντεπίθεση του είδους αυτόν το χειμώνα. Το σίγουρο είναι ότι η κινητικότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γηραιάς Αλβιόνας, από το Bristol μέχρι το Manchester, είναι μεγάλη και δύο από τους σπουδαιότερους εκφραστές του ήχου (ο Photek ακολουθεί και αυτός σύντομα) επιστρέφουν και δείχνουν σε πολύ καλή φόρμα.

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured