Όπως είναι γνωστό το hip hop ποτέ δεν περιορίστηκε στα επαναστατικά μανιφέστα των Public Enemy ή των NWA. Πάντα υπήρχε μια πιο ελαφριά και εκλεπτυσμένη έκδοση -που έστεκε στην αντίπερα όχθη του gangsta rap- κινούμενη σε πιο ελεύθερα ηχητικά τοπία. Με ανοιχτό τον ορίζοντα προς την jazz τη soul και το funk, σε πιο χαλαρές ρίμες και ελεύθερο ύφος, είχε να επιδείξει καταπληκτικές δουλείες από groups όπως οι Tribe Called Quest ή οι De La Soul.

Το θετικό κλίμα λοιπόν στο hip hop επιστρέφει δυναμικά αυτόν τον καιρό με κύριους εκφραστές τους Dilated People και βέβαια τους Jurasic 5. Το Quality Control είναι η πρώτη κανονική δουλειά των 6 (!) Jurassic 5 μια και ο ομώνυμος δίσκος τους που είχε κάνει αίσθηση πριν δυο χρόνια ήταν στην ουσία ένα EP με κάποιες πρόσθετες ηχογραφήσεις.

Η βάση της μουσικής τους είναι το old school, αλλά γρήγορα επεκτείνονται σε πολύ ενδιαφέροντες χώρους οι οποίοι περιλαμβάνουν acid jazz (great expectations), funk (quality control), έως και καθαρό swing (στο closing track). Όλα αυτά συνοδεύονται από τις συνεχείς εναλλαγές των τεσσάρων MCs στο μικρόφωνο σε ένα ευχάριστο μείγμα που χωρίς να εκπλήσσει για την πρωτοτυπία του δεν μένει προσκολλημένο και στο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πρόσφατα εξέφρασαν τον θαυμασμό τους στους εν Ninja Tune freestyle νεωτεριστές Kid Koala και Dj Vadim.

Καμιά ένσταση δηλαδή πέρα του ότι το Quality Control μπορεί να προσφέρει απλόχερα διασκεδαστικές στιγμές αλλά δεν φαίνεται και ικανό να σε κρατήσει και πολύ καιρό κοντά του. Αν αυτό που ψάχνετε όμως είναι κάποιο τρόπο εξισορρόπησης της ηχητικής επίθεσης που έκαναν πρόσφατα οι Dead Prez, ο δίσκος των Jurassic 5 είναι ένα καλό πρώτο αντίβαρο.

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured