Η ακρόαση μεταθανάτιων hip hop albums έχει καταντήσει αρκετά συνηθισμένο γεγονός τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση όμως με τις όσες κυκλοφορίες του 2Pac και του Notorious B.I.G. κυκλοφόρησαν μετά τις δολοφονίες τους και συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους χρόνια μετά βλάπτοντας την υστεροφημία τους, το Yeeeah Baby αποτελεί ένα album το οποίο ο Big Punisher είχε προλάβει να ολοκληρώσει λίγες μέρες πριν το θάνατό του, και για το οποίο πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος.

Ο πορτορικανικής καταγωγής Big Punisher -πραγματικό όνομα Christopher Rios- γεννήθηκε πριν από το 29 χρόνια στο Bronx της Νέας Υόρκης και εξελίχθηκε σε ένα αρκετά μεγάλο, σε διαστάσεις, παιδί. Ειδικότερα, λίγο πριν από τον θάνατό του από καρδιακή ανακοπή τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε τον Notorious B.I.G. να μοιάζει με την Kate Moss, αν μου επιτρέπεται να αστειευτώ με τα προβλήματα υγείας του μακαρίτη.

Την ίδια στιγμή, κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της underground hip hop σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έχοντας καταφέρει να κυκλοφορήσει το 1998 το ντεμπούτο album του, Capital Punishment, με τη βοήθεια των κορυφαίων rappers και hip hop παραγωγών της εποχής και ενώ τα προβλήματα της υγείας του όλο και αυξάνονταν, ηχογράφησε το Yeeeah Baby που έμελλε να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα του σπουδαίου αυτού hardcore rapper.

Κάνοντας εμφανέστατη την εθνική του ταυτότητα, ο Λατινοαμερικανός rapper αναμειγνύει την αργκό του Ισπανικού Harlem με σαμπλαρισμένη salsa, ειδικότερα στο εξαιρετικό 100 Percent, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στο κατά τα άλλα παραδοσιακά δομημένο Νεοϋορκέζικο hip hop με λίγα r&b περάσματα. Η θεματολόγια του Big Pun έχει να κάνει με αυτό που και ο ίδιος αποκαλεί Nigga Shit, όπλα, συμμορίες, μαφία, bitches, μεγαλοποίηση και θαυμασμός του εγώ, αλλά και χιούμορ, καθώς και ένα χαρακτηριστικό -«υπόδειγμα» στιχουργικής- κομμάτι, με τίτλο My Dick, το οποίο ασχολείται με το αρκετά μεγάλο, υποθέτω βέβαια, ανδρικό μόριο του Big Punisher.

To Yeeeah Baby συνολικά είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της σκοτεινής underground σκηνής του latino hip hop που ο Big Pun κατάφερε να ηγηθεί στα τελευταία χρόνια της ζωής του, και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ως άκουσμα προσφέροντας μία ακόμα οπτική γωνία στους φίλους του είδους.

n7.gif (441 bytes)

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured