Το "Shoki Shoki" είναι η δεύτερη δισκογραφική παρουσία από τον Νιγηριανό Femi Kuti, γιο του Fela Anikulapo-Kuti, του θρυλικού βασιλιά του Afro-beat που πέθανε από AIDS τρία χρόνια πριν.

Ο Femi παράτησε το σχολείο από το 1978 για να παίξει σαξόφωνο με τη μπάντα του πατέρα του, και μάλιστα ήταν και ο leader της μπάντας του τελευταίου, για τα δύο χρόνια που που αυτός βρισκόταν στη φυλακή, εξαιτίας της αυστηρής του κριτικής στην ελίτ της Νιγηρίας, και τις διαμάχες που ξεσήκωναν οι φράσεις του.

Είναι επόμενο λοιπόν, όλη αυτή η κληρονομιά, ή καλύτερα ο τρόπος ζωής από την παιδική του ηλικία να βγαίνει και στην προσωπική του μουσική κατάθεση.

Αρκούντως πολιτικοποιημένη, αφάνταστα afrobeat, δεν θυμίζει απλώς τον πατέρα του, αλλά ακολουθεί σε ποιότητα, ταλέντο, μουσική αισθητική και λόγο τα βήματα του.

Με τη βοήθεια Νιγηριανών μουσικών πρώτης γραμμής, αναμειγνύει τo funky groove του James Brown, τη jazz και την παραδοσιακή νιγηριανή μουσική σε ένα album ξεσηκωτικό. Live ήχος, πολυρυθμικές εξάρσεις και διαρκείς επαναλήψεις (στοιχείο που ή θα σε εκνευρίσει ή θα σε απογειώσει - εδώ κατά την ταπεινή μου γνώμη συμβαίνει το δεύτερο) συνθέτουν ένα album κατάλληλο για να "χαθείτε"!

Οι αφρικάνικες ρίζες, η acid jazz, το hip-hop, η soul, και μια ιδέα από σύγχρονα χορευτικά στοιχεία, μπλέκονται στον ιστό του Femi Kuti. Soca ρυθμοί, γλυκιές μελωδίες, επιδέξιο σαξόφωνο, funky πέπλο, και από πάνω τους, στίχοι πολιτικο-ανθρωπιστικοί, στίχοι που επιτέλους λένε κάτι.

Ενα afro-beat διαμαντι.

n8.gif (598 bytes)

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured