Αυτό το CD ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη, κάτι που δεν περίμενα να ακούσω. Τι εννοώ;

Είναι γενικό το φαινόμενο πλέον να εμφανίζονται συγκροτήματα στο χώρο του metal, με ή χωρίς τάσεις προς το gothic και τα πρώτα ή τα δεύτερα φωνητικά να είναι γυναικεία. Φαίνεται πως οι Nightwish σκέφτηκαν να κάνουν κάτι παρόμοιο και στο... power!!

Πραγματικά, το "Oceanborn" είναι μουσικά μία δουλεια που μου έφερε στο μυαλό μου αυτό που - λανθασμένα, κατά τη γνώμη μου - αποκαλείται από πολλους σήμερα progressive-power, δηλαδή γερμανο - ιταλικό power ενισχυμένο με μπόλικα πλήκτρα. Φανταστείτε δηλαδή τους Symphony X, τους Labyrinth, αλλά... με γυναικεία φωνητικά.

Και όχι φωνητικά που να μοιάζουν σε αυτά της Anneke των Gathering ή της Liv των Theatre of Tragedy... Περισσότερο φέρνουν στο νου φωνή που θα άκουγες σε μία ... όπερα (ναι καλά διαβάζετε).

Και σίγουρα αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το στοιχείο που κάνει τα τραγούδια τόσο όμορφα , τόσο μελωδικά και τόσο ξεχωριστά από όλη τη σάρα και τη μάρα του power που έρχεται από Ιταλία και δεν ξέρω και εγώ από που αλλού , και μας τα πασσάρουν ως "φλέβες χρυσού"... Να με συγχωρέσετε αλλά μου δόθηκε η ευκαιρία τώρα και τα λέω!

Επί του θέματος όμως, για να συμπληρώσω ότι φυσικά και τα γυναικεία, οπερετικά φωνητικά δεν είναι το μόνο θετικό του "Oceanborn". Οι μουσικές ιδέες είναι πραγματικά όμορφες, σε ταξιδεύουν σε μακρινές καταγάλανες λίμνες που λούζονται από το φως του φεγγαριού - ακριβώς σαν το πανέμορφο εξώφυλλο του CD. Τραγούδια με "πιασάρικους" ρυθμούς (βλέπε τα Stargazers,Gethsemane), με απαλές αιθέριες μελωδίες (Walking in the Air,Swanheart) αλλά και το φοβερό instrumental "Moondance" που όπως δηλώνει και το ίδιο του το όνομα θα ήταν η ιδανική μουσική υπόκρουση ενός χορού πάνω στο φεγγάρι, συνθέτουν ένα πανέμορφο μουσικό μωσαικό.

Είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες στο χώρο του -αγαπημένου μου- μελωδικού power που άκουσα τελευταία. Οι φίλοι της γερμανο-ιταλικής σχολής ας επενδύσουν άφοβα. Οι υπόλοιποι θα έκαναν καλά να προσθέσουν 50 λεπτά θαυμάσιου μελωδικού metal στη δισκοθήκη τους

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured