Οταν ο Thomas Bangalter, η κινητήριος δύναμη πίσω από τους Daft Punk και Stardust ισχυρίζεται ότι η μουσική των Basement Jaxx είναι η μόνη που μπορεί να ακούσει, όταν σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος προετοιμάζει το έδαφος για το χορευτικό album της χρονιάς, όταν χαρακτηρισμοί του στυλ "οι Basement Jaxx είναι ο χαμένος σύνδεσμος μεταξύ Daft Punk και Timbaland" ξεκινούν από ένα απλό δελτίο Τύπου και γίνονται σύνθημα σε όλα τα reviews του album, τότε αρχίζεις να παίρνεις ανάποδες ή απλά να κρατάς πισινές.

Δεν είναι μία και δύο οι περιπτώσεις που έχουμε ακούσει διθυράμβους από τα βρετανικά μουσικά έντυπα και το κύκλωμα που τα περιβάλλει, και μόλις φτάσει στα χέρια μας ο θησαυρός, αποδεικνύεται άνθρακας.

Βέβαια στη μουσική των Basement Jaxx δεν ήμουν κι εντελώς αμύητος. Το ragga-funk house χιτάκι "Flylife" και το Ibiza anthem "Samba Magic" ήταν δυο σημαντικές dance καταθέσεις που δεν μπορείς να αγνοήσεις εύκολα. Συνολικά είχαν προηγηθεί κάποια σημαντικά EPs - δείγματα, τα οποία όμως δεν είχα ακούσει στο σύνολό τους.

Οταν όμως ήρθε στα χέρια μου το "Remedy" είχε προηγηθεί η γνωστή αντίστροφη διαδικασία της απεξάρτησης από την πλύση εγκεφάλου που μόλις ανέφερα και ήμουν έτοιμος για όλα, ακόμα και για σούπα... Το αποτέλεσμα; Χμμμ... Κάπως δύσκολο στην περιγραφή του, αλλά σίγουρα μεθυστικό!

Είναι πολλά τα είδη που μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμα και μέσα στο ίδιο κομμάτι: Soul, p-funk, disco ακόμα και calypso και samba ρυθμοί καταλήγουν σε ένα κλασικό, αυθεντικό house καζάνι, που δεν κρύβει τη λατρεία του για την σχολή του Chicago και τον deep αμερικάνικο ήχο, αλλά κρατά καλά το Λονδρέζικο vibe. Oι Basement Jaxx ξεκίνησαν άλλωστε από ένα (κλειστό πια) club του Νότιου Λονδίνου, σε μια τυπική νύχτα του οποίου άκουγες τα πάντα: από jazz και latin ως ragga, όπως αναφέρουν τόσο οι ίδιοι, όσο και κάποιοι από το πολυσυλλεκτικό κοινό που σύχναζε τότε.

Με βάση την παραπάνω προιστορία τους δεν ξαφνιάζουν οι samba αποχρώσεις του "Bingo Bango", το soul feeling του "Being With You", οι ragga house απόπειρες του "Jump And Shout", οι flamenco γεύσεις του "Rendez-Vu" ή οι στιβαροί garage ρυθμοί του "Red Alert" με την χαρακτηριστική p-funk γραμμή του μπάσου.

Μέσα από το "Remedy" περνούν τα πάντα με μια απίστευτη ταχύτητα αλλά και ευφυία. Οι ίδιοι ονομάζουν το υβρίδιό τους punk garage. Δεν θα συμφωνήσω ιδιαίτερα, καθώς δεν πρόκειται για υβρίδιο, αλλά απλά για ανοιχτόμυαλη θεώρηση της χορευτικής κουλτούρας και γνώση των καταβολών της. Σε μια εποχή που το βρετανικό house έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει φτάσει προ πολλού στα όριά του, έρχονται οι Basement Jaxx, με τη φαντασία και το κατάλληλο ταίριασμα ιδρώτα και συναισθήματος, να του δώσουν έστω και προσωρινά μια παράταση ζωής.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured