Στον νου μου έχουν περάσει περισσότερα από 5 χρόνια από την κυκλοφορία του Riza των Villagers Οf Ioannina City –παρόλο που ομολογουμένως το ημερολόγιο έγραφε τότε 2014. Η αλήθεια είναι πως μια πενταετία μου φαίνεται λίγη όσον αφορά το πολιτιστικό στίγμα που έχει αφήσει το συγκρότημα στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας. Πολλά συντέλεσαν στην επιτυχία των Γιαννιωτών, εκ των οποίων δεν έχουν όλα να κάνουν με το καθαρά μουσικό στέλεχος. Από τη μία η πλέξη της παράδοσης με το σήμερα, από την άλλη το πολιτικό ίχνος της μπάντας, οι ViC έπιασαν αλλά και συνδιαμόρφωσαν το πνεύμα της εποχής. Γι' αυτό και το Age Οf Aquarius, ο μετά 5 έτη διάδοχος του Riza, είναι δίσκος που περιτριγυρίζεται από μεγάλες προσδοκίες.

Από το εξώφυλλο ήδη, φαίνεται πως εδώ έχουμε ένα αρκετά αλλαγμένο πρόσωπο των ViC. Εκεί δηλαδή που στο ντεμπούτο υπήρχε η φωτογραφία-σύμβολο με το κουφάρι αυτοκινήτου μέσα στην ύπαιθρο (εικόνα που κοινωνεί εύστοχα την πρόσφατη ελληνική επαρχία), τώρα υπάρχει ένα αεράτο κομψοτέχνημα του χαράκτη Φώτη Βαρθή, το οποίο αντλεί πιο βαθιά από το παρελθόν και παραπέμπει σε μια πιο εσωτερική οπτική επί της παράδοσης. Το εξώφυλλο στη συγκεκριμένη περίπτωση πιάνει άψογα την αλλαγή πορείας και την ατμόσφαιρα του νέου δίσκου, όπως και το λογότυπο, που έχει καλλωπιστεί και εξομαλυνθεί, σε σχέση με τον οξύ, πολεμικό προκάτοχό του.

Στο Age Οf Aquarius οι ViC μειώνουν τους εναγκαλισμούς με τη λαϊκή εγχώρια αύρα, όπως φαίνεται και από την ολοκληρωτική στροφή στον αγγλικό στίχο. Η παραδοσιακή μουσική και το κλαρίνο δεν έχουν πάντως εκλείψει τελείως: παραμένουν ως κορυφώσεις, ως πνευστά σόλο με πανηγυρική διάθεση, ως κάποιες ραχοκοκαλιές κομματιών (όπως στο “Dance Οf Night”). Έχουν όμως μειωθεί αισθητά, ενώ η γενική διάθεση έχει ηρεμήσει και αποπνέει ενδοσκόπηση, σε σχέση με την αμεσότητα και την –καλώς εννοούμενη– βλαχιά του Riza. Η δε ψυχεδελική νωχελικότητα κυριαρχεί, χαρίζοντας και μια νότα αχανούς, άχρονης διαστρικής περιπλάνησης στο αμυδρό concept.

Συνθετικές αφετηρίες του Age Οf Aquarius είναι το stoner και το progressive heavy rock των '00s· στον νου έρχονται οι Tool, αλλά και οι Fates Warning της εποχής πέριξ του 2000. Με αφορμή τα ονόματα αυτά, αξίζει να σημειώσω την ξεκάθαρη βελτίωση που έχει επέλθει στα φωνητικά. Με σαφείς επιρροές από Ray Alder και Maynard James Keenan, ο Αλέξης Καραμέτης υλοποιεί εξαιρετικές γραμμές, γλιστρώντας σε δραματικές ερμηνευτικές γωνίες, με πιο χαρακτηριστικά λαμπρό παράδειγμα το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου.

Από εκεί και πέρα, γίνεται σαφές ότι το συγκρότημα θέλησε να εξερευνήσει και να διευρύνει τους ορίζοντές του, ανοίγοντας πολλά μέτωπα: το ψυχεδελικό post-rock είναι εδώ, τόσο στις διάρκειες, όσο και στις συνεχείς επαναληπτικές εκπομπές θεμάτων, αναλαμβάνοντας το κύριο δομικό φορτίο. Όσο για τα ίδια τα θέματα, είναι αρκετά απλά και μονολιθικά, θυμίζοντας τις stoner καταβολές τους. Οι ρυθμοί, όμως, χρωστάνε στον προοδευτικό σκληρό ήχο της περασμένης δεκαετίας. Τέλος το γκρουπ ακροβολίζεται σε φλερτ με τα μπλουζ, καθώς και με τα πολυφωνικά γκόσπελ στο “Millenium Blues” (με διφορούμενο αποτέλεσμα εδώ, για να είμαι ειλικρινής). Όσο για τις διάρκειες, οι ViC πάντα αρέσκονταν σε μεγάλα κομμάτια. Αλλά στο Age Of Aquarius το παρακάνουν σε κάποια σημεία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών εστιών κούρασης στα 65 λεπτά του δίσκου.

Με το Age Οf Aquarius οι Γιαννιώτες ρισκάρουν, εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό τοπίο, και αφήνοντας κατά ένα μέρος την επαφή με το εγχώριο zeitgeist των '10s: ο δίσκος βγάζει πρωτίστως αέρα early '00s. Τεχνικά και σε πρώτο επίπεδο σύνθεσης πρόκειται για έργο πιο πλούσιο από το Riza, πιο μελετημένο, πιο δουλεμένο, με περισσότερη φινέτσα. Του λείπει όμως το ξεκάθαρο όραμα του παρελθόντος, η άμεση απεύθυνση στη γενιά του (που ας μην αμελούμε βέβαια ότι μεγάλωσε αρκετά μέσα σε 5 χρόνια, όπως και οι ίδιοι οι μουσικοί), και εν τέλει η αδιάσειστη στάμπα προσωπικότητας. Ένας πιο ουράνιος, λιγότερο διονυσιακός δίσκος, καθώς κι ένα μεγάλο στοίχημα για τους Villagers Of Ioannina City, που μένει να δούμε αν θα συντονιστεί με το κοινό τους.

{youtube}76EbJv3OleY{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured