Οι Inconsistencies είναι ένα πενταμελές, νεανικό ποπ/ροκ γκρουπ, το οποίο πέρυσι κέρδισε τον διαγωνισμό Red Bull Bedroom Jam με το τραγούδι “Sailed Away”. Αυτό και ακόμα 4 κομμάτια τους μάς παρουσιάζουν στο ντεμπούτο EP τους, υπό τον τίτλο When Everything Must Go.

Έχοντας συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως το Rockwave και το Ejekt, οι Inconsistencies έχουν σφυρηλατήσει τη μεταξύ τους παικτική χημεία, πράγμα που γίνεται πασιφανές σε τούτες τις πρώτες ηχογραφήσεις τους. Όλα εδώ είναι από τεχνικής άποψης άψογα, και από  εκτελεστική σκοπιά, αλλά και στον τομέα της παραγωγής. Σε αυτή την τελευταία σίγουρα μεγάλο ρόλο έχει παίξει και το ότι ο κύριος όγκος των ηχογραφήσεων έλαβε χώρα σε στούντιο του Λονδίνου –χωρίς να υπονοώ με αυτό ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες και οι γνώσεις για ανάλογα αποτελέσματα στα εγχώρια στούντιο.

Είναι βέβαια πάντα ένα ερώτημα το κατά πόσο η άψογη τεχνική πλευρά βοηθάει στο οτιδήποτε ένα καλλιτεχνικό έργο. Η απάντηση προκύπτει πάντα κατά περίπτωση· όμως για το When Everything Must Go δεν μπορώ να πω ότι η όλη γυαλάδα του ήχου έχει κομίσει κάτι ουσιαστικό, πέραν ενός παροδικού ενθουσιασμού κατά την πρώτη ακρόαση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει το αρκούντως ενδιαφέρον περιεχόμενο, το οποίο να υπηρετείται και να αναδεικνύεται από το λαμπερό περιτύλιγμα.

Δεν προσπαθώ να υπαινιχθώ εδώ ότι οι πέντε μουσικοί δεν ξέρουν να γράφουν τραγούδια. Δεν διέκρινα ωστόσο στις κατασκευές τους κάποια στοιχεία που να τις ξεχωρίζουν από τις μυριάδες άλλες, όσες έχουμε ακούσει κατά κόρον από την αντίστοιχη βρετανική και αμερικανική παραγωγή. Λείπει δηλαδή ο χαρακτήρας από τις συνθέσεις των Inconsistencies, λείπει η προσωπικότητα, αυτό το κάτι που δυστυχώς δεν διδάσκεται, ούτε μεταφέρεται, παρά μόνο αναπτύσσεται και δουλεύεται κατ’ ιδίαν.

Κι έτσι, αυτό που μένει τελικά είναι ένα «εναλλακτικό» κουστούμι: μια σειρά από στιχουργικές και μελωδικές ιδέες, που δεν φλέγονται από την ανάγκη της επικοινωνίας, αλλά μοιάζουν να ικανοποιούνται και μόνο από το γεγονός ότι θα κατηγοριοποιηθούν δίπλα σε εκείνες στις οποίες θέλουν να μοιάσουν. Αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισα ακούγοντας τον ημερωμένο ηλεκτρισμό του εναρκτήριου “Birthmark” και τις ακόμα πιο ήπιες στιγμές ακουστικού ροκ που ακολουθούν.

Είναι πολλές οι ενστάσεις μου, λοιπόν, σχετικά με το When Everything Must Go. Και νομίζω ότι οι Inconsistencies καλούνται πλέον να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα της δουλειάς τους χρόνο και κόπο ισάξιο με αυτόν που προφανέστατα αφιέρωσαν σε άλλα πράγματα. Μόνο έτσι θα προχωρήσουν και θα δώσουν περισσότερο νόημα στο όνομά τους, το οποίο στη δεδομένη στιγμή αντιπροσωπεύει μόνο μία ουσιαστική «ασυνέπεια»: ως νέοι, θα περίμενα με τα τραγούδια τους να με ενοχλούν, να με τσιγκλάνε, όχι να μου χαϊδεύουν τα αυτιά.

{youtube}UtZx2_Fo9f0{/youtube} 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured