Όταν ο ήχος ενός δίσκου χαρακτηρίζεται ως «εναλλακτικός», τότε αυτομάτως ο πήχης τοποθετείται αρκετά ψηλά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τη δουλειά ενός τραγουδοποιού ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε (δισκογραφικά) το 2008. Είναι, πλέον, μεγάλος ο αριθμός των νέων τραγουδοποιών που προσπαθούν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο στο ελληνικό τραγούδι κι αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το να μπορέσεις να ξεχωρίσεις, υπερβαίνοντας τους κοινούς τόπους.

Το Ζητώ Πολλά του Αλέξη Καραβέργου προβάλλει ξεκάθαρα όλα τα δεδομένα του, από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Υπάρχει ένα προσωπικό ύφος, το οποίο αποτυπώνεται τόσο στη μουσική, όσο και στους στίχους και στις ερμηνείες, ενίοτε αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία. Στοιχεία, όμως, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν ώστε να μιλήσουμε για μια δουλειά πρωτότυπη ή εναλλακτική.

Πιο συγκεκριμένα, η θεματολογία των στίχων (έρωτας, συναισθήματα, γενικότερες ιδέες) δεν παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο –αντίθετα, τα λεκτικά σχήματα του Καραβέργου αποδεικνύονται συχνά απλοϊκά και κοινότοπα. Στις συνθέσεις του όμως εντοπίζονται πιο ενδιαφέροντα στοιχεία: παρότι ακούγονται συγγενείς μεταξύ τους, διακρίνονται για τη μελωδικότητά τους, ενώ συνδυάζουν με επιτυχημένο τρόπο τον ροκ ήχο με την ελληνική παράδοση. Ο Καραβέργος διαθέτει επίσης καλή χροιά και δίνει αξιοπρεπείς ερμηνείες, αν και το ύφος των τραγουδιών του δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες.

Ωστόσο, παρά τις προθέσεις του Καραβέργου και τις κάποιες δημιουργικές του ικανότητες, το Ζητώ Πολλά μένει τελικά εγκλωβισμένο σε πράγματα τα οποία χαρακτηρίζουν το μουσικό τοπίο της εποχής μας. Εφόσον δεν ποντάρει στην πρωτοτυπία, ο Καραβέργος θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο να υπερβεί τις προϋπάρχουσες φόρμες και –ακόμα κι αν καταπιάνεται με δεδομένα νοήματα– να τα διατυπώσει με έναν τρόπο και διαφορετικό και δικό του. Ειδάλλως, δεν έχει νόημα να χαρακτηρίζεται ο ήχος του ως εναλλακτικός.

Δεν πετυχαίνει λοιπόν κάποια υπέρβαση η νέα δισκογραφική δουλειά του Αλέξη Καραβέργου. Αφήνει τελικά αυτήν τη γλυκόπικρη αίσθηση μιας προσπάθειας η οποία ξεκίνησε με καλές προθέσεις, αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία στην πορεία, όμως δεν υπερέβη τον πήχη της αξιοπρεπούς μετριότητας.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured