search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Label | Experimedia
Κυκλοφορία | Μαϊ-11
Βαθμολογία | 8

Άλμπουμ υπ’ αριθμόν δύο για τους Lüüp, το διεθνιστικό πρότζεκτ του Στέλιου Ρωμαλιάδη. Με όνομα Meadow Rituals: λιβάδια και ιεροτελεστίες, το ένα μέσα στ’ άλλο. Το «λιβάδι» ως η πλέον ειρηνική/προσβάσιμη εικόνα της φύσης, ισάδι, φαινομενικά άνευ μυστικών, να χάνεται το μάτι στο πράσινο. Και η «ιεροτελεστία», βλέπε μυστικισμό, άνθρωπο, επίκληση στο ανώτερο. Επίκληση στο μετα-φυσικό μέσω του φυσικού. Εν ολίγοις, άνθρωπος και φύση. Σχέση αρχέγονη, εξελισσόμενη, πολυδιάστατη, δοκιμαζόμενη και κάμποσα ακόμα όμορφα…

Προσθέτεις στη λογικοφανή εξίσωση τη σκέτη πληροφορία πως ο Ρωμαλιάδης ασκεί την τέχνη του φλάουτου, οπότε καταλήγεις σε συνταγογραφημένα αναθέματα για τη σάχλα του new age: πού να μπλέκουμε τώρα με τους φυσιολάτρες, τα χίπια, τα νεραϊδικά, τα ρυάκια και τα φυλλοβόλα, εμείς τα χάρντκορ τέκνα του άστεως. Αυτά, βέβαια, μονάχα στην περίπτωση που δεν έχεις συναπαντηθεί με το προηγούμενο των Lüüp, το Distress Signal Code. Με το προοδευτικό του κύτταρο, την άχρονη αισθητική του κι εκείνη την ελευθεριάζουσα συμπλοκή φλάουτου και σαξόφωνου (του David Jackson των Van der Graaf Generator).

Καταγράφω τις ομοιότητες παλιού και νέου (χρονικός και μόνον ο προσδιορισμός): το μπλέξιμο των εννοιών σύνθεση και τραγούδι εντός της ίδιας ενότητας, χωρίς αυτό να απορρίπτει τις πιο διακριτές στιγμές. Η προοδευτικότητα του συνόλου σε επίπεδο αντίληψης, όχι φόρμας. Ο ζωντανός διάλογος του κλασικότροπου με το σύγχρονο πέραν της γνωστής ακαδημαϊκούρας. Ο ίδιος ο Ρωμαλιάδης ως ηχητικός σκηνοθέτης μιας ομάδας ανθρώπων, εκτός των υπόλοιπων ιδιοτήτων του καθ’ όλη τη δημιουργική διαδικασία.       

Καταγράφω και τις διαφοροποιήσεις: το φλάουτο υποβιβάζεται στην ενορχηστρωτική ιεραρχία, αν και το κόνσεπτ του άλμπουμ σε προδιαθέτει για το αντίθετο –μια ευκολία λιγότερη στα χέρια του δημιουργού. Τα αυτοσχεδιαστικά μέρη εκλείπουν, με ζητούμενο τον έλεγχο και τη λεπτομερή δόμηση του υλικού. Η επανάληψη χρησιμοποιείται συχνά και έντονα, όπως άλλωστε και σε κάθε ιεροτελεστία ανά τους αιώνες. Η εκφραστική παλέτα διευρύνεται (βρίσκουν χώρο το γοτθικό, το folk, το new age), οι συνεργασίες βαθαίνουν (Lisa Isaksson), πολλαπλασιάζονται (Λευτέρης Μουμτζής aka J. Kriste) και χύνεται αρκετός ιδρώτας στην ηχοπλασία, στα «πώς» του ήχου και λιγότερο στα «τι».  

Στον πυρήνα του, το Meadow Rituals είναι άλμπουμ συγκερασμών και ανατροπών. Είναι της φύσης μέσω της πόλης. Περικλείει την αισθητική της εγχώριας βουκολικής παράδοσης, απ’ τον αυλό ως το ηπειρώτικο κλαρίνο, αγκαλιάζει και τον Δυτικό νατουραλισμό μέχρι τις πιο πρόσφατες ηχητικές του απολήξεις. Ναι μεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία, αλλά δεν την αποθεώνει. Η ανάπτυξη των μελωδιών του υποχωρεί στην κινούμενη άμμο των κυκλικών θεμάτων και τα κυκλικά του θέματα γεννάνε τις μελωδίες. Τη μια σε αφυπνίζει ώστε να αντιληφθείς κάθε του λεπτομέρεια, την άλλη σε στέλνει σαν μυστικιστική τελετή περιωπής. Τα “Taurokathapsia” σου ξυπνάνε τα παλιά ένστικτα, τα χθόνια, τα αρχέγονα. Το “Cream Sky”, αντιθέτως, σε ανυψώνει και σε λιώνει, σε κάνει κρεμούλα για βρέφη.
Εν ολίγοις, το Meadow Rituals των Lüüp στέκεται περίφημα ως ένα βουκολικό άλμπουμ της ψηφιακής εποχής, αψηφώντας στην πράξη το προφανές οξύμωρο.

 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Sin Boy - KaGuRas

Χάρης Συμβουλίδης

Batushka - Panihida

Χάρης Συμβουλίδης

Batushka - Hospodi

Χάρης Συμβουλίδης

Order Of The Ebon Hand - VII: The Chariot

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

30 χρόνια με τις ραπ αποψάρες σας

Αν και υποστηρίχτηκε μόνο ευκαιριακά από έντυπα και ραδιόφωνα στα 30 χρόνια από τότε που στήθηκαν…

Daniel Johnston - 1990 [1990]

Δεν ήταν ένας μουσικός με όραμα, που έτυχε να χάσει για λίγο τη μπάλα. Έφτιαξε το brand του εαυτού…

10 Χρόνια χωρίς τους Oasis

Έχει σημασία ένα reunion; Αφορά κανέναν σήμερα το πώς θα ακούγονταν ο Liam με τον Noel Gallagher,…

2010-2019: Οι 25 καλύτεροι electronic δίσκοι της δεκαετίας

Στη δεύτερη από τις ανασκοπήσεις της δεκαετίας ανά είδος, η στήλη παρουσιάζει τους 25 καλύτερους…

Οι Villagers Of Ioannina City στην Εποχή του Υδροχόου

Ακούστε το νέο τους τραγούδι "Father Sun"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Depeche Mode: This Song Is Not About You

Κάθε φορά που το ακούς θυμάσαι τον πρώτο σου έρωτα: ήσουν Γ’ γυμνασίου και γέμιζες το θρανίο με…

10 Χρόνια χωρίς τους Oasis

Έχει σημασία ένα reunion; Αφορά κανέναν σήμερα το πώς θα ακούγονταν ο Liam με τον Noel Gallagher,…

30 χρόνια με τις ραπ αποψάρες σας

Αν και υποστηρίχτηκε μόνο ευκαιριακά από έντυπα και ραδιόφωνα στα 30 χρόνια από τότε που στήθηκαν…

Bruce Springsteen: «We Will Take Care Of Our Own»

Εστιάζοντας τα τραγούδια του σε φιγούρες που έτειναν προς το περιθώριο, έγινε ένας από τους…

15 χρόνια για το Funeral των Arcade Fire

Υπήρξε ένας ορμητικός χείμαρρος συναισθηματικής κάθαρσης, αλλά και ένα σοκ για το ανεξάρτητο…