search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Label | Μικρός Ήρως
Κυκλοφορία | Μαρ-11
Βαθμολογία | 6

Το άλμπουμ 30 Χρόνια, 30 Φίλοι αποτυπώνει σε δύο CD κι ένα DVD τη μεγάλη συναυλία που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του Γιάννη Κούτρα στο τραγούδι. Κι ενώ η παρουσία 30 φίλων μουσικών του ερμηνευτή θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες συμπράξεις και αλληλεπιδράσεις, όσα τελικά συνέβησαν επί σκηνής εκείνο το βράδυ ξέφυγαν κάπως από τον σκοπό τους –κάτι που συνέβη τελικά και με το παρόν ηχογράφημα, παρότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς.

Για να εξηγούμαι, δεν έχω ιδιαίτερες ενστάσεις ως προς τον ήχο, τις εκτελέσεις και την οπτικοακουστική αποτύπωση των δρώμενων, όπως τα εισέπραξα ακούγοντας και βλέποντας τα περιεχόμενα των τριών δίσκων του πακέτου. Η μπάντα παίζει πολύ καλά και οι ερμηνείες του Κούτρα σε μερικά πραγματικά σπουδαία τραγούδια –από τις ιστορικές συνεργασίες του με τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και από την υπόλοιπη προσωπική δισκογραφία του– αποδεικνύουν ότι, παρά τα χρόνια που περνούν, παραμένει ακμαίος και ουσιαστικός. Όλα αυτά μεταφέρονται καθαρά και ξάστερα στα αφτιά και στα μάτια του ακροατή/θεατή. Τυπικά και τεχνικά, δηλαδή, μιλάμε για μια κυκλοφορία η οποία πετυχαίνει τον στόχο της. Εκεί που ενίσταμαι, κύριε πρόεδρε, είναι στην ουσία: στο κατά πόσο η βραδιά εκείνη και η αποτύπωσή της κατόρθωσαν να αποτελέσουν τον καλύτερο δυνατό φόρο τιμής στον ερμηνευτή Γιάννη Κούτρα. Κατά τη γνώμη μου, όχι ακριβώς.

Είναι χαρακτηριστικό, νομίζω, ότι από τα 37 τραγούδια που περιέχονται στα δύο CD του 30 Χρόνια, 30 Φίλοι, μόνο στα 19 συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο ο Κούτρας. Κι αν νομίζετε ότι τα 18 που απομένουν αποτελούν διασκευές τραγουδιών τα οποία συνδέονται με κάποιον τρόπο με τον ίδιο και με την πορεία του, ξανασκεφτείτε το. Γιατί οι περισσότεροι φίλοι του απλά λένε από ένα ή δύο τραγούδια από το δικό τους ρεπερτόριο: ο Διονύσης Τσακνής το “Φτιάξε, Καρδιά Μου, Το Δικό Σου Παραμύθι”, ο Παντελής Θαλασσινός το “Ανάθεμά Σε”, ο Γιάννης Μηλιώκας το “Ροζ”, τα Υπόγεια Ρεύματα την “Ασημένια Σφήκα” και το “Μ’ Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά” και πάει λέγοντας. Κάπως έτσι, η συναυλία χάνει σε συνοχή και καταλήγει να είναι περισσότερο ένα πάρτυ με…πολλούς DJs.

Παρά ταύτα, το 30 Χρόνια, 30 Φίλοι θα μπορούσε να έχει ξεφύγει από την όλη «ασάφεια» αν οι συντελεστές του είχαν φροντίσει να συμπεριλάβουν μόνο τα σχετικά με τον Κούτρα αποσπάσματα –κάτι που δυστυχώς έκαναν μόνο στο DVD.  Έτσι, καταλήγουμε να έχουμε στα χέρια μας μια κυκλοφορία η οποία λειτουργεί μια χαρά ως ντοκουμέντο αλλά σαφώς λιγότερο συνεκτικά ως αναδρομή και φόρος τιμής στη σημαντική καριέρα του Γιάννη Κούτρα.

 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Διάφοροι - Grecospectiva 90s

Τάνια Σκραπαλιώρη

Hollywood Vampires - Rise

Ανδρέας Κύρκος

The Raconteurs - Help Us Stranger

Άγγελος Κλειτσίκας

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Οι Tool σπάνε το ρεκόρ του David Bowie χάρη στο "Fear Inoculum"

Αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη επιστροφή τους

Voivod + Sacral Rage, Stereo Animal

Έναρξη συναυλιακής σαιζόν με ονειρικό τρόπο, με τους Καναδούς να επιστρέφουν στα μέρη μας μετά από…

Κάποτε στο Χόλιγουντ (Once upon a Time... in Hollywood)

Ακόμα και όσοι έχουν τις αντιρρήσεις τους για μια ταινία που άλλοι θα αποκαλέσουν «έπος», το υψηλό…

Οι Καθημερινές Μάχες του Thom Yorke

Ακούστε τον να συνεργάζεται με τον Flea των Red Hot Chili Peppers σε ένα καινούριο τραγούδι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ