Μια τετριμμένη κριτική θα έγραφε ότι το Lighting Up The Sky είναι το 8ο άλμπουμ των Godsmack, 5 χρόνια μετά το επιτυχημένο When Legends Rise 2018 με την φοβερή μπαλάντα “Under The Scars”, που εκ των υστέρων μάθαμε ότι είχε γραφτεί με αφορμή την σύντομη σχέση του τραγουδιστή των Godsmack Sully Erna με την Lady Gaga. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα: Περιμένοντας να ακούσουμε το νέο άλμπουμ, ο Sully Erna άρχισε να κάνει ορισμένες περίεργες δηλώσεις σε διάφορες συνεντεύξεις του: «Το Lighting Up The Sky θα είναι, πιθανότερα, το τελευταίο στούντιο άλμπουμ μας, και από εδώ και πέρα θα συνεχίζουμε να περιοδεύουμε επικεντρωμένοι στα greatest hits μας. Έχουμε πετύχει πολλές κορυφές, και θέλουμε να παραμείνουμε στην συνείδηση των οπαδών ως ένα συγκρότημα που ποτέ δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι κακό».

Ομολογώ ότι προβληματίστηκα από τις δηλώσεις τους. Που έχουν δίκιο και που όχι. Όντως οι κορυφές που έχουν πιάσει είναι απάτητες: 3 άλμπουμ σερί στο Νο 1 της Αμερικής, 12 singles στο νούμερο 1 του Mainstream Rock του Billboard, πάνω από 10 εκατομμύρια πωλήσεις, και σίγουρα κανένα άλμπουμ τους δεν είναι κακό. Από την άλλη όμως, και κανένα άλμπουμ τους δεν θα μείνει στην ιστορία ως ένα «κλασικό» άλμπουμ. Επιπρόσθετα διαβάζεις ότι η τελευταία τους περιοδεία στην Νότια Αμερική, ακυρώθηκε λόγω χαμηλής προπώλησης εισιτηρίων, ενώ και στην Ευρώπη παρόλο που έχουν κάνει αμέτρητες περιοδείες, ποτέ δεν έχουν βγάλει χρήματα από τις ευρωπαϊκές τους περιοδείες.

Καθώς είχαν προαποφασίσει ότι αυτό θα είναι το τελευταίο τους άλμπουμ, και θέλοντας να κάνουν μια μουσική αναδρομή σε όλα τα προηγούμενα τους άλμπουμ, για την παραγωγή συνεργάστηκαν εκ νέου με τον Andrew Murdock που μαζί του είχαν δουλέψει στα Godsmack και Awake άλμπουμ και το πρώτο single το "Surrender" δεν είναι μακριά ηχητικά από το ύφος των τελευταίων άλμπουμ τους: Ένα 4λεπτο ραδιοφωνικό heavy τραγούδι το οποίο πήγε στο Νο 1 του Mainstream Rock του Billboard chart και μπορεί να βρει θέση στο μελλοντικό πλάνο των Godsmack για τις greatest hits περιοδείες. Το δεύτερο single to "You and I" δεν μπορώ να πω ότι είχε την ίδια απήχηση με το πρώτο single καθώς ακούγεται λίγο επίπεδο για τα δεδομένα των Godsmack και σίγουρα δεν είναι για να είναι το πρώτο τραγούδι στο Lighting Up The Sky καθώς δεν το λες ούτε συναυλιακό ούτε ραδιοφωνικό. Αντίθετα άκρως συναυλιακό είναι το "What About Me" στο οποίο έχει βάλει το χέρι του στην σύνθεση του ο κιθαρίστας Tony Rombola, ενώ επιπρόσθετα ο Tony Rombola, έχει συν γράψει και το πατριωτικό "Red White & Blue" το οποίο είναι το ευχαριστώ των Godsmack στην χώρα τους. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο από όλα τα γρήγορα τραγούδια είναι το boogie "Hell's Not Dead" το οποίο θα μπορούσε να ήταν και ένα χαμένο τραγούδι των Motörhead. Απλός στακάτος ρυθμός και ένα μικρό αλλά ουσιαστικό rock n roll σόλο του Tony Rombola είναι το κερασάκι στην τούρτα στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Το είπαμε και προηγουμένως, η μπαλάντα “Under The Scars” είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια των Godsmack. Οπότε περιμένεις και στο Lighting Up The Sky κάτι αντίστοιχο, όπως και υπάρχει με το "Truth" το οποίο όμως δεν είναι στο ίδιο επίπεδο του “Under The Scars” εάν και ακολουθεί σχεδόν την ίδια συνταγή. Πιάνο από τον Sully Erna, αρκετό συναίσθημα στα φωνητικά, αλλά και πάλι κάτι λείπει. Αντιθέτως το "Growing Old" είναι η δυνατή μπαλάντα του άλμπουμ στην οποία ο Sully Erna περιγράφει στους στίχους όλα τα χρόνια που έχει «χάσει» μακριά απ ο την κόρη του λόγω των Godsmack. Και πάλι εδώ ο Tony Rombola, μας δείχνει την μαεστρία του με το σόλο του και νομίζω ότι ειδικά στο Lighting Up The Sky ο Tony Rombola κλέβει τις εντυπώσεις.

Το Lighting Up The Sky έχει δύο αναγνώσεις: Εάν δεν υπήρχαν οι δηλώσεις περί τελευταίας δουλειάς, θα έλεγες ότι είναι η συνέχεια του When Legends Rise δίχως πολλές εκπλήξεις. Γνωρίζοντας ότι είναι η τελευταία (;) κυκλοφορία τους και με το σκεπτικό των Godsmack ότι θέλουν να κάνουν μια αναδρομή σε όλα τα άλμπουμ τους τότε το πέτυχαν και με τα παραπάνω με την πολύτιμη βοήθεια του παραγωγού Andrew Murdock. Προσωπικά κρατάω τα "Surrender", "Hell's Not Dead", "Red White & Blue" και "Growing Old" ως τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ, για μια ακόμη φορά οι Godsmack είχαν Νο 1 στο Billboard με το "Surrender", και όλα τα κουτάκια που είχαν στο μυαλό τους οι Godsmack για το Lighting Up The Sky θεωρώ ότι εκπληρώθηκαν.

Να πω ότι θα μου λείψουν δισκογραφικά οι Godsmack; Δύσκολο, άνετα τους ακούω, αλλά δεν μπορώ να πω ότι θα μου λείψουν δισκογραφικά. Όπως δεν έχουν λείψει και σε κάποιον διοργανωτή. Μάλλον στην Βουλγαρία τους εκτιμάνε περισσότερο και για αυτό έχουν παίξει 3-4 φορές εκεί. Ας είναι….

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured