Ναι, σαφώς και υπάρχουν και οι δίσκοι που μας χαώνουν γλυκά μέχρι να μπούμε στο κλίμα. Στην περίπτωση του Βρετανού πληκτρά Josef Akin αυτό είναι απο τα βασικά χαρακτηριστικά του. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μια εποχή που οι νέοι μουσικοί αφομοιώνουν εύκολα τη μουσική των προηγούμενων δεκαετιών με αποτέλεσμα, επηρεασμένοι απο το impact αυτό, να γράφουν πολύπλοκους δίσκους. Το Flightcase είναι ένας πολύπλοκος δίσκος που θα ακούσεις την πρώτη φορά εύκολα, την δεύτερη και την τρίτη δύσκολα και μετά την πέμπτη πια θα είσαι βέβαιος για το αποτέλεσμα -για το αν σου άρεσε, για τον αν θα τον βάλεις έκτη φορά ή αν θα παραγγείλεις το βινύλιο.

Ξεκινάμε από την ατμοσφαιρική πολυπλοκότητα του Herbie Hancock και καταλήγουμε στην κατανοητή τρέλα του Sun Ra. Προσθέτουμε γυναικεία φωνητικά και ανεβοκατεβαίνουμε στους ρυθμούς - από spiritual, modern και από afro. Modal. Εκεί που πια είσαι έτοιμος να το δεις το έργο σου εμφανίζεται ο Horace Silver παίζοντας αυτο το τεχνικό πιάνο που θα σε διαλύσει, με την καλή έννοια. Δεν θα έλεγα πως αυτό είναι ένα μπερδεμένο project κι ας γίνεται ένας σχετικός χαμός στο ίσωμα. Ένας contributor στο Discogs πρόσθεσε την ετικέτα "future jazz" και μάλλον έχει πολύ δίκιο. Η jazz του σήμερα έχει πολλά να πει και να καλύψει και το Flightcase, με δυνατές στιγμές όπως το "Sun Dance και το "Βlue Brew", είναι απο τα καλύτερα δείγματα της εποχής του.
 
To Flightcase κυκλοφορεί απο την βρετανική Sola Terra Records που θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον για το ιδιαίτερο artwork και τις σωστές της επιλογές στους μουσικούς των κυκλοφοριών της. Μην κοιτάτε μακριά. Η μαγεία βρίσκεται στα μικρά, κοντά. 
 
Άκου και αυτό: Amara - Amara (2021),  Nala Sinephro - Space 1.8  (2021)
 
 
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured