Ας κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις. Οι Silk Sonic είναι το δίδυμο των Bruno Mars και Anderson .Paak. Και όχι, η τελεία πριν το “P” δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Συναντήθηκαν το 2017 στην “24K Magic World Tour” του Mars στην οποία συμμετείχε και ο .Paak, όπου στις backstage χαλαρές στιγμές τους, σκάρωναν διάφορους στίχους και μελωδίες, έτσι, για χαβαλέ. Αργότερα ο Mars άκουσε αυτές τις πρόχειρες ηχογραφήσεις, πρότεινε στον .Paak να δουλέψουν στα σοβαρά κάποιες απ’ αυτές τις ιδέες, προσκάλεσαν κάποιους σημαντικούς ανθρώπους της δισκογραφίας (σ.σ. Bootsy Collins, D’Mile, Babyface, Τhundercat, Brody Brown κ.α.) για την απαραίτητη βοήθεια και έτσι το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο An Evening with Silk Sonic ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021.

Απ’ το πρώτο τραγούδι ο κρυστάλλινος ήχος τους απλώνεται στην ατμόσφαιρα με μια ελαφρότητα και σε απογειώνει χωρίς την θέληση σου, ενώ ταυτόχρονα κουβαλάει ένα βάρος απ’ τις πλούσιες δεκαετίες των ‘70s – ‘80s, όπου αυτό που ονομάζουμε «μαύρη μουσική», καθόρισε την εξέλιξη, την απελευθέρωση και την απενεχοποίηση της μαύρης κοινότητας/κουλτούρας. Η κληρονομιά αυτή και τα afro στοιχεία – στιλ, ρυθμός, στίχοι, μουσική, χορός – στα χέρια των Bruno Mars και Anderson .Paak αναδεικνύονται και παρουσιάζονται με τρομερή πιστότητα, όμως παράλληλα δεν μπορούν να αποφύγουν (αν και ήθελαν, σύμφωνα με δηλώσεις του Mars) τη σύγκριση με τον ήχο της Motown και τις συνθέσεις του James Brown, την ρυθμική δυναμική της Aretha Franklin και τον αισθησιακό κόσμο του Marvin Gaye. Αν μάλιστα στα credits του δίσκου αναφερόταν το όνομα των Love Unlimited Orchestra (σ.σ. η μπάντα του Barry White) ως οι session μουσικοί που τους πλαισίωσαν στο studio, εγώ θα το πίστευα.

Το flow του .Paak ξεχωρίζει όπου βρίσκει χόρο να ξεδιπλωθεί όπως στο "Fly As Me" και οι μελωδίες του Mars παραμένουν χαρακτηριστικές (βλ. "Put On a Smile"), αναδεικνύοντας τον σκοπό της ηχογράφησης αυτού του άλμπουμ: “Αν το τραγούδι κάνει εμάς να νιώθουμε καλά, θα είναι μεταδοτικό και θα κάνει και τους υπόλοιπους να νιώθουν καλά. Και αυτή είναι η δουλειά μας ως διασκεδαστές”. Τα single που επέλεξαν για το promo του An Evening with Silk Sonic, γνώρισαν όλα τους μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία και πέτυχαν υψηλά views στο YouTube με τα video-clip τους. To "Skate", ένα late ‘70s soulful disco κομμάτι, σε ακουμπάει στους ώμους και σε παρασέρνει στον ρυθμό του, ενώ το "Smokin Out The Window" είναι ένα must-have τραγούδι για το στικάκι σου στο αμάξι, όταν οι ρόδες του ρολάρουν χαλαρά στον δρόμο και εσύ έχεις κατεβάσει το παράθυρο για να καπνίσεις. Τέλος, η ωδή του ερωτικού καλέσματος με τον τίτλο "Leave The Door Open", είναι ίσως και η καλύτερη στιγμή του δίσκου, που παρουσιάζεται σχετικά γρήγορα στο άλμπουμ (σ.σ. 2ο τραγούδι) και σε προετοιμάζει για την συνέχεια.

"Ooh, baby, don't keep me (waiting)
There's so much love we could be making (shamone)
I'm talking kissing, cuddling
Rose petals in the bathtub
Girl, let's jump in, it's bubbling"

H γενικότερη feel-good αίσθηση του άλμπουμ, λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ακρόασης ως καταλύτης για την κρίση, του αν αυτό που άκουσες σου άρεσε ή όχι, μόνο που όταν τελειώνει και το τελευταίο τραγούδι, νιώθεις πως δεν έχεις ανάγκη ή την επιθυμία να ακούσεις πάλι τον δίσκο. Είναι τόσο καλοδουλεμένος, συγκροτημένος και με συγκεκριμένη κατεύθυνση, που δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον ακρόαση για να ανακαλύψεις κάτι που μπορεί να σου διέφυγε ή που θες απαραίτητα να ξανά νιώσεις. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Κάποιες φορές, το ξεκάθαρο είναι αληθινό και η απλότητα, μοναδική.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured