Στον τρίτο δίσκο του πάλαι ποτέ κοριτσιού-θαύμα από τη Νέα Ζηλανδία απουσιάζουν τόσο τα δολοφονικά singles του ντεμπούτου, όσο και η εντυπωσιακή συνέπεια στις εκπληκτικές μελωδίες και την παθιασμένη στιχουργική που χαρακτήριζε τον δεύτερο δίσκο. Πρόκειται για μια πολύ λιγότερο φιλόδοξη δουλειά, με ανάλαφρη διάθεση και στόχευση κυρίως στη δημιουργία ατμόσφαιρας (πράγμα που πετυχαίνει με τρόπο συνεκτικό), παρά στη «φλεγόμενη» δημιουργικότητα από την οποία προκύπτουν συνήθως τα διαμάντια της pop.

Ο τίτλος του δίσκου αντανακλά απόλυτα την ηλιόλουστη, ξεθωριασμένη αισθητική του η εκτεταμένη χρήση της ακουστικής κιθάρας με τον τρόπο που αξιοποιείται του προσδίδει μια καλιφορνέζικη ψυχεδελική αύρα, οι οργανικοί ρυθμοί του είναι γειωμένοι στο χώμα και γενικότερα τα vibes του, άλλοτε γκρουβάτα και feelgood και άλλοτε ασπόνδυλα κι αιθέρια, είναι συντονισμένα με τον παλμογράφο της Μητέρας Φύσης.

Παρά την ευκρινή και εναρμονισμένη ηχητική του τοποθέτηση, ωστόσο, ο δίσκος χάνει αρκετούς πόντους εξαιτίας της έντονης ασυμμετρίας στην ποιότητα των συνθέσεων, αφού χωρίς υπερβολή, τα μισά κομμάτια του δίσκου δεν θα πληρούσαν τις προδιαγραφές ούτε για B-sides του Melodrama του 2017. Έτσι, μεταξύ της καλής αρχής που γίνεται με την τριπλέτα “The Path”, “Solar Power” και “California”, και του αναπάντεχα καλού ”Mood Ring”, λίγο πριν το κλείσιμο του δίσκου, παρεμβάλλονται ένα σωρό μέτρια ή και απλώς αδιάφορα κομμάτια (με μοναδική εξαίρεση το όμορφο “Fallen Fruit”), δημιουργώντας μια κοιλιά που δυσχεραίνει πολύ την ενιαία ακρόαση. Δεν μπορεί, δε, να μην αναφερθεί κανείς στο “Stoned at the Nail Salon” (που έγινε και single), η μελωδία και ενορχρήστρωση του οποίου πατάει με εκνευριστικά προφανή τρόπο στη γραφή της Lana Del Rey –και συγκεκριμένα στο κομμάτι που κλείνει το εξαιρετικό Norman Fucking Rockwell! του 2019.

Έστω κι έτσι, πάντως, το Solar Power είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη στον κατάλογο της Lorde. Όχι ως δίσκος που θα ξεχωρίζει σε μελλοντικά αφιερώματα στην δισκογραφία της, μα ως δίσκος με ωραίες στιγμές που, υπό τις σωστές συνθήκες, μπορεί να προσφέρει ιδανικό ηχητικό background. Αλλά ναι, μέχρι εκεί.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured