Από το Νότιο Λονδίνο εδώ και μία δεκαετία ο Obaro Ejimiwe ψιθυρίζει την δυστοπία του κόσμου τούτου. Μερικές φορές απαγγέλοντας, μερικές φορές ραπάροντας, ο Ghostpoet δημιουργεί έναν σκοτεινό κόσμο λόγου και μουσικής, ποίησης και ήχων, ένα σύμπαν μέσα στο οποίο έχει νόημα να βυθιστείς, γιατί αυτά που λέει και ο τρόπος που διαλέγει να τα αφηγηθεί έχουν καλλιτεχνική αξία.

Το μπάσο και η μπότα των τυμπάνων δονούν τα τραγούδια του, τσακισμένες κιθάρες, χειροποίητοι ήχοι, τζαζ στοιχεία, συμπληρώνουν το μουσικό περιβάλλον για να ζωντανέψει ο λόγος του και να αποκτήσει επιπλέον δύναμη.

Δεν είναι τυχαίο που από τα 4 προηγούμενα άλμπουμ του τα 2 ήταν υποψήφια για Mercury Prize. Το μουσικό και το αισθητικό του πλαίσιο φέρνει στο νου Massive Attack (με τους οποίος έχει συνεργαστεί) και Tricky, trip hop και μουσική του δρόμου, όμως το δημιούργημα του έχει προσωπικό στιλ και αξία, δεν αντιγράφει και δεν μιμείται τίποτα και κανέναν.

Ζούμε σε εποχές περίεργες και δύσκολες, ο φασισμός, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, η βία, οι ανθρώπινες συγκρούσεις και το μίσος, οι κρατικοί μηχανισμοί που σε καταπίνουν αμάσητο και η αγωνία για την επιβίωση, όσα, δηλαδή, αποτελούν την θεματολογία των στίχων και της ποίησης του Ghostpoet είναι απαραίτητο υλικό για τον στοχασμό του ανθρώπου, που τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να είναι διαρκής. Ο Obaro Ejimiwe έχει βρει έναν τρόπο να τα κάνει να ακούγονται προσωπικά και ιδιαίτερα, πράγμα που είναι δύσκολο να αγνοήσεις, εκτός κι αν πιστεύεις πως η μουσική είναι μόνο για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured