search

ΔΙΕΘΝΗ

Κιθάρες καλά εδραιωμένες στον 1980s speed ήχο, τσαμπουκαλεμένο και ογκώδες μπάσο και γυναικεία φωνητικά με πολεμοχαρή χροιά χτίζουν την τυφωνική ποιότητα που διακρίνει τα κομμάτια των Φινλανδών...

Label | Temple Of Mystery
Κυκλοφορία | 2/2018
Βαθμολογία | 7

Στο επικό metal υπάρχουν δύο προσεγγίσεις, ή μάλλον δύο αφετηρίες όσον αφορά την ατμόσφαιρα και το πνεύμα, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να εκφραστούν με το «Noble Savage» δίπολο –το βαρβαρικό μονοπάτι και αυτό του ευγενή πολεμιστή. Οι χαρακτηρισμοί εδώ δεν αφορούν κάποια ταξική ή πολιτισμική διάκριση, μα έχουν να κάνουν περισσότερο με τη συναισθηματική οπτική επί της μάχης: από τη μία η οργή και η μέθη, από την άλλη η ενατένιση και η περηφάνια της συντροφικότητας. Ο όρος «αφετηρία» είναι αρκούντως ταιριαστός για τέτοιες προσεγγίσεις, μιας και τα δύο μονοπάτια μπορούν να συγκλίνουν, γεγονός που, όταν συμβαίνει πετυχημένα, οδηγεί στην πηγή του ατσαλιού.

Στην περίπτωση των Φινλανδών Chevalier δεν έχουμε αυτήν την πεμπτουσιακή σύγκλιση, αλλά μια ολόψυχη αφοσίωση στο βαρβαρικό μονοπάτι –δικός τους είναι ο οδοστρωτήρας που εκφράζει την αγέρωχη και αλύγιστη φύση του πολεμιστή, αδιάβλητη από κακουχίες και παρεμβολές, κατά τις διδαχές των Brocas Helm και των Manilla Road των γρήγορων κομματιών. Το συγκρότημα μετράει οριακά 2 χρόνια ζωής, και μας συστήθηκε πέρυσι με το εξαιρετικό ΕΡ A Call To Arms. Φέτος μπήκαν ζεστά με ένα εφτάιντσο split με τους επίσης πολύ καλούς Legionnaire και με το υπό εξέταση ΕΡ Chapitre II.Το Chapitre II βρίσκεται εκεί όπου το speed metal προσεγγίζει (λόγω ακατέργαστου χαρακτήρα) την πορεία μιας μπαρουτοκαπνισμένης πολεμικής κομπανίας. Τα 3 κομμάτια του έχουν τυφωνική ποιότητα, γεγονός στο οποίο παίζει καίριο λόγο η παραγωγή –ένα ασταθές και αγυάλιστο καζάνι, μέσα στο οποίο κυκλοφορούν ως στρόβιλοι τα συστατικά. Οι κιθάρες ηχούν καλά εδραιωμένες στον 1980s ήχο, με αναφορές σε Iron Maiden και Omen, αλλά και στους νεότερους Lord Weird Slough Feg και Twisted Tower Dire. Συνεχής είναι δε η αίσθηση τριγμών από την προτεταμένη rhythm section, τα κοψίματα της οποίας είναι το πιο εθιστικό πράγμα που έχει ακουστεί μέχρι στιγμής εντός της χρονιάς. Και τα φωνητικά, με κύριο σώμα την πολεμοχαρή χροιά της τραγουδίστριας Emma Grönqvist (πλαισιωμένη με ελαφρύ echo), θυμίζουν αμυδρά Lordian Guard στο πιο αψύ (δεν μπορώ να μην αναφέρω και τους δικούς μας αδικοχαμένους Black Sword Thunder Attack), ενώ δεν λείπουν και κάποια πιο παραμορφωμένα ανδρικά φωνητικά, σχεδόν ακατάληπτα, που προσφέρουν στην κολασμένη ατμόσφαιρα.

Με δυο λόγια, στην 3η κυκλοφορία των Φινλανδών συνεχίζεται η στιβαρή πλέξη επικών 1980s speed κιθάρων και εύληπτου, τσαμπουκαλεμένου, ογκώδους μπάσου. Βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στη διονυσιακή μέθη της πολεμικής μηχανής και στην υπό φωτιά εξιστόρηση ανδραγαθημάτων. Ένα άκρως υποσχόμενο σχήμα, από το οποίο περιμένω πλέον το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα, με προσδοκίες αριστουργήματος.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…