search

ΔΙΕΘΝΗ

Μπορούν ακόμα να αντλήσουν από μέσα τους την ορμή της νιότης, βάζοντάς σε στη μπρίζα με μουσικές φτιαγμένες να τραγουδιούνται δυνατά και εν χορώ...

Label | Anti-
Κυκλοφορία | 1/2017
Βαθμολογία | 7

Συνηθίζουμε να επικροτούμε εμφατικά κάθε προσπάθεια για επανεφεύρεση του καλλιτεχνικού εαυτού, για ρίσκο, για επανακαθορισμό των ορίων και των συνιστωσών ενός δημιουργικού χαρακτήρα –και ορθώς πράττουμε. Ξεχνάμε, όμως, ότι καμιά φορά είναι εξίσου δύσκολο (και επομένως θαυμαστό) το να παραμένει μια καλλιτεχνική οντότητα εντός των εξ αρχής δεδομένων συνόρων της, αποδίδοντας με συνέπεια και διάρκεια.

Πάρτε ως παράδειγμα τους Japandroids. Δεν κάνουν άλλο όλα αυτά τα χρόνια από το να υποκλίνονται σε μια μπολιασμένη με κλασικές ροκ αξίες πανκ παράδοση, ρυθμίζοντας κάθε φορά λίγο διαφορετικά τις αναλογίες των συστατικών που χρησιμοποιούν. Κι όμως, κάθε τους δισκογραφική επιστροφή, κι ας μην περιλαμβάνει εκπλήξεις ή λοξοδρομήσεις, έχει να δώσει πράγματα –και συχνά απλόχερα. Το φετινό τους 3ο άλμπουμ, δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.Βάζεις λοιπόν να παίξει το Near To The Wild Heart Of Life κι όπως μπουκάρει απ' το βάθος ο ευφορικός ήχος, νιώθεις να σε παρασέρνει και πάλι εκείνο το κύμα το οποίο κουβαλάει κάτι από την απεραντοσύνη των δασών της πατρίδας τους. Και νιώθεις και την αλήθεια αυτού που λέει ο τίτλος του δίσκου: τα τραγούδια των δύο Καναδών βρίσκονται πράγματι κοντά σε ό,τι αντιλαμβάνεσαι ως ζωή –στις μικρές λεπτομέρειες και στις φαινομενικά ασήμαντες ιστορίες.

Υπάρχει δηλαδή κάτι το καθησυχαστικό σε τούτα τα 8 κομμάτια, με τα οποία οι Brian King & David Prowse επιστρέφουν έπειτα από 5 χρόνια απουσίας: κάποιοι μπορούν ακόμα, παρά το πέρασμα του χρόνου, να αντλήσουν από μέσα τους την ορμή της νιότης, να σε βάλουν στη μπρίζα με μουσικές φτιαγμένες να τραγουδιούνται δυνατά και εν χορώ, με λόγια άλλοτε ποιητικά κι άλλοτε γεμάτα ευκολίες όπως «I used to be good, but now I'm bad»· με τέτοιο επίπεδο συμπύκνωσης, ώστε ένα «alright», ένα «yeah» ή ένα «sha la la» αρκεί για να πει τα πάντα.

Από την άλλη, δεν μπορείς και να πάρεις αψήφιστα κάποια αχνά σημάδια «διάβρωσης» που εμφανίζονται στο οικοδόμημα των Japandroids. Η ελαφριά γυαλάδα που τυλίγει το νέο τους ηχογράφημα μοιάζει λ.χ. να τους απομακρύνει κάπως από τον πυρήνα του χαρακτήρα τους: το ότι πια ακούγονται λιγότερο σαν «Νεάντερνταλ», τους τοποθετεί κομματάκι μακρύτερα από την «άγρια καρδιά της ζωής», σε σχέση με το παρελθόν. Κι αν τη σκαπουλάρουν στο παρά τρίχα λόγω της χαρισματικότητάς τους –όπως αυτή αποτυπώνεται στο επικών διαστάσεων "Arc Of Bar", στο "No Known Drink Or Drug" ή στο "In A Body Like A Grave"– μένει να φανεί για πόσο ακόμα θα μπορούν να βρίσκουν διαφυγές, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου.

Οψόμεθα, λοιπόν...

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…