search

ΔΙΕΘΝΗ

Εξωγήινο όπως και το άπειρο του σύμπαντος, χαρακτηρίστηκε δίκαια ως «το δικό τους Discreet Music», με τα τοπία να αποφεύγουν τα κλισέ και τις (αναλογικές) ambient κοινοτοπίες...

Label | Amethyst Sunset
Κυκλοφορία | 11/2016
Βαθμολογία | 7

Outer Space ονομάζεται το πρότζεκτ που σχημάτισε ο John Elliott το 2007 για να εκφράσει τις ηλεκτρονικές και κατά κύριο λόγο ambient ανησυχίες του. Έχοντας συμμετάσχει σε πληθώρα σχημάτων –με γνωστότερο αυτό των Emeralds– o Elliott επέλεξε ως βασικό συνεργάτη τον Andrew Veres και μαζί έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα πάνω από 15 άλμπουμ, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος σε σχέση με τα έτη δραστηριότητάς τους. Δύο χρόνια λοιπόν μετά το τελευταίο τους EP Phantom Center, επιστρέφουν με το άλμπουμ Gemini Suite.

Το Gemini Suite είναι μία ambient σουίτα χωρισμένη σε 2 μέρη, τιτλοφορημένα μονάχα από τη διάρκειά τους και εκτεινόμενα ένα σε κάθε πλευρά της πολύ προσεγμένης αισθητικά βινυλιακής έκδοσης. Ηχογραφήθηκε στο Οχάιο (τόπο καταγωγής του Elliott) και έμπνευση για αυτήν αποτέλεσε η προτροπή από φίλους του να ηχογραφήσουν κάτι που θα κατεύναζε τα γεμάτα ενέργεια παιδιά τους, καταφέρνοντας να τα κοιμίσει.Με αφετηρία αυτό το ομολογουμένως ιντριγκαδόρικο κίνητρο, οι δύο μουσικοί  αφέθηκαν στο χτίσιμο ηχοτοπίων που τηρούν τις ευρωπαϊκές kosmische παραδόσεις, αποδεικνύουν ότι το new age μπορεί να μην είναι εξ ορισμού γλυκερό και ανυπόφορα βαρετό και εν τέλει αποτίνουν φόρο τιμής στην ωραιότερη πλευρά της αναλογικής ambient. Μάλιστα, χωρίς να αποφύγουν όλα εκείνα τα κλισέ που χαρακτηρίζουν περιβαλλοντολογικές ambient συνθέσεις (π.χ. ήχους από κελάηδισμα πουλιών ή κύματα), καταφέρνουν να ακούγονται 100% to the point και καθόλου μα καθόλου κοινότοποι. Το λες και κατόρθωμα.

Ακόμη μεγαλύτερο κατόρθωμα, όμως, αποτελεί η γαλήνια αίσθηση που σου αφήνει η ακρόαση του άλμπουμ και το άμεσο αποτέλεσμά της στον περιβάλλοντα χώρο –διαπιστώνεις μάλιστα πως το τελικό αποτέλεσμα λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες και σε πληθώρα περιστάσεων. Μπορεί να μην πάρει τον ακροατή ο ύπνος, αλλά είναι δεδομένο πως ένα ταξίδι της καλύτερης ποιότητας θα το 'χει κάνει, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη της εικονικής περιήγησης.

Γήινο όπως η ζεστασιά του αναλογικού ήχου και εξωγήινο όπως το άπειρο του σύμπαντος, το Gemini Suite δεν χαρακτηριστικέ αδίκως ως «το δικό τους Discreet Music» (βλ. Brian Enο). Καταφέρνει πράγματι να πετύχει το απροσδιόριστο εκείνο –μη– συναίσθημα το οποίο οριοθέτησε το 1975 ο Βρετανός μουσικός: όσο μαγικό είναι να χαθείς στην ατάραχή του δίνη, άλλο τόσο είναι και καθαρτήριο.

Ακούστε τον δίσκο εδώ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Διάφοροι - Grecospectiva 90s

Τάνια Σκραπαλιώρη

Riot City - Burn The Night

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

Hayden Thorpe - Diviner

Ανδρέας Κύρκος

Hollywood Vampires - Rise

Ανδρέας Κύρκος

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

O Bruce Springsteen και ο Χάρι Πότερ

Ακούστε το ακυκλοφόρητο τραγούδι "I'll Stand By You"

David Toop - Ωκεανός του Ήχου: Αιθέριες Συνομιλίες, Περιβαλλοντικοί Ήχοι και Φανταστικοί Κόσμοι

Ξεκινώντας από το Παρίσι του 1889, όταν ο Claude Debussy πρωτάκουσε παραδοσιακή μουσική από την…

Καρδιακή προσβολή έπαθε ο Peter Murphy των Bauhaus

Οι γιατροί θεωρούν ότι βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου

Ένα θαυμάσιο βιντεοκλίπ από τη Björk

Δείτε το "Losss", από την Ισλανδή σταρ που τέτοιες μέρες πριν 15 χρόνια εμφανίστηκε στην τελετή…

Καινούριο βιντεοκλίπ για τον Kendrick Lamar

Δείτε το "Hair Down", για μια συνεργασία με τον SiR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Roadrunner, roadrunner: 40 χρόνια Φορητής Μουσικής

Τα boomboxes των 1960s άνοιξαν τον δρόμο για την προνομιούχα απομόνωση που συνδέθηκε στα 1980s με…

An Artist Formerly Known As Purple: 35 Χρόνια Υπό Μωβ Βροχή Χωρίς Ομπρέλα

Με το κοντινότερο που έκανε ποτέ σε ροκ μπάντα στο πλάι του, ο Prince μίλησε στο Purple Rain για…