Στην προηγούμενη κυκλοφορία των Sixx:A.M. (δες εδώ), ένα από τα καλύτερά τους τραγούδια είχε τον τίτλο “Relief”. Ίσως έβλεπαν λίγο μπροστά, καθώς –από το 2014 που κυκλοφόρησε το Modern Vintage μέχρι και σήμερα– μεσολάβησαν δύο σημαντικά γεγονότα. 

Ξεκινώντας από τον Nikki Sixx, οι Mötley Crüe αποτελούν πια παρελθόν(;), καθώς έκλεισαν πέρυσι τον κύκλο τους μετά από  35 χρόνια παρουσίας, με μια μεγάλη συναυλία στο Λος Αντζελες. Επίσης από το 2015, ο DJ Ashba –σε μια απρόσμενη κίνηση– αποχώρησε από τους Guns N’ Roses, κλείνοντας κι αυτός το κεφάλαιο μαζί τους. Έτσι οι Sixx:A.M., από side project, κατέληξαν να είναι το κύριο συγκρότημα των Nikki Sixx, DJ Ashba & James Michael. Και, «ανακουφισμένοι» πια από τις λοιπές τους υποχρεώσεις, αποφάσισαν να βγάλουν την καινούρια τους δουλειά σε 2 μέρη (το Prayers For The Damned Vol. 2 θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του 2016).

Το Modern Vintage, τώρα, ήταν ένα «μουσικό ταξίδι» στις επιρροές του τρίο, δηλαδή σε καλλιτέχνες σαν τους Queen, Elton John, Electric Light Orchestra, David Bowie, T.Rex κ.ά., με τους Sixx:A.M. να σπάνε και λίγο πλάκα, παίζοντας funk, καμπαρέ, μέχρι και ντίσκο. Για το Prayers For The Damned Vol. 1, πάλι, αποφάσισαν –παρόλο που δεν μπορούν να θεωρηθούν πολιτικοποιημένο συγκρότημα– να ασχοληθούν με τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α.

Με άλλα λόγια, ο Nikki Sixx, που πριν από 30 χρόνια έγραφε για ξύδια, ναρκωτικά και γυναίκες, γράφει πλέον (με τη βοήθεια των DJ Ashba & Michael) για πολιτικά θέματα και για το πώς στις δύσκολες καταστάσεις χρειάζεται κανείς να αναζητά βοήθεια από μια ανώτερη δύναμη, μην αφήνοντας τους δαίμονες να τον κυριαρχήσουν. Αυτό αποτυπώνεται στα “Better Man” και “Prayers For The Damned”. Στην πιο πολιτική όψη, το “Rise Of The Melancholy Empire” γράφτηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 2015, ενώ το κομμένο και ραμμένο για το αμερικάνικο ροκ ραδιόφωνο single “Rise” με το εμφατικό, συναυλιακό ρεφραίν περνάει το μήνυμα ότι πρέπει οι πολίτες να υψώσουν τη φωνή τους, κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Καθώς λοιπόν τα λόγια γίνονται αρκετά προσωπικά και είναι γενικά αρκετά «βαρύτερα» σε σύγκριση με το Modern Vintage, θα έπρεπε και η μουσική να είναι αντίστοιχη. Με την εξαίρεση έτσι 2-3 τραγουδιών (όπως για παράδειγμα το “You Have To Come To The Right Place”), τα υπόλοιπα ηχούν «δραματικά»: τα περισσότερα ξεκινάνε με ένα ήρεμο κιθαριστικό intro από τον DJ Ashba για να κορυφωθούν στο ρεφραίν με τις κραυγές του Michael, ο οποίος προσπαθεί να περάσει στον ακροατή όσα λένε οι στίχοι. Ως καλύτερη στιγμή ξεχωρίζει το “Rise Of The Melancholy Empire”, το οποίο ξεκινάει με πιάνο πριν ο Michael βγάλει τα σώψυχά του («We will grow strong from this/We will not be defeated/However hard they try/ Over and over and over a thousand times») και ο  DJ Ashba κάνει την κιθάρα να «κλαίει», δείχνοντάς μας για μία ακόμη φορά ότι μπορεί να μην είναι ο καλύτερος και πιο τεχνικός  κιθαρίστας, αλλά παραμένει παίχτης με πολύ ουσιαστικά ριφ και σόλο.

Ως γνωστόν, το όνομα SIXX:A.M. προέρχεται από τα ονόματα των τριών ιδρυτών. Σε όλες τις συνεντεύξεις τους, οι τελευταίοι τονίζουν ότι προπάντων είναι συνθέτες και ότι όλα τα τραγούδια γράφτηκαν και από τους 3 μαζί. Στο Prayers For The Damned Vol. 1, πάντως, μπορεί όντως τα τραγούδια να είναι όλων τους, αλλά αυτοί που ξεχωρίζουν πάνε με αλφαβητική σειρά. Πρώτος δηλαδή είναι ο DJ Ashba, ο οποίος έχει κάνει τρομερή δουλειά στις κιθάρες (τόσο στα ρυθμικά μέρη, όσο και στα σόλο). Μετά έρχεται ο James Michael, που στο στούντιο στέκεται με άνεση μπροστά από το μικρόφωνο –και με τον τρόπο μάλιστα με τον οποίον θέλει να αποδώσει (για τα live έχει την πολύτιμη βοήθεια δύο τραγουδιστριών για τα δεύτερα φωνητικά). Και τελευταίος είναι ο  Nikki Sixx.

Το Prayers For The Damned Vol. 1 είναι επομένως μια χαρντ ροκ κυκλοφορία με ένα hit, 2-3 ακόμα πιθανά singles και 3 επιπλέον τραγούδια τα οποία βγάζουν τη δραματικότητα που θέλουν να περάσουν φέτος οι  SIXX:A.M., δίχως κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κομμάτια υστερούν. Εάν δεν ακολουθούσε το Vol. 2 θα έπαιρνε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά συγκρατούμαι και αναμένω το «sequel» για πιο ολοκληρωμένες εντυπώσεις. Πάντως σε δηλώσεις τους τα μέλη λένε ήδη ότι είναι ισάξιο/καλύτερο με το Vol. 1. Υπομονή, σε λίγο καιρό θα ξέρουμε.

{youtube}mFJooJbSntQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured