Άντε τώρα να εξηγείς ποιος είναι ο Tuomas Holopainen, o Don Rosa και το TheLifeAndTimesOfScroogeMcDuck. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα εύκολα, από το ότι ο Tuomas Holopainen είναι ο ηγέτης των Nightwish. Ο Scrooge McDuck παλι είναι ο γνωστός θείος Σκρουτζ· όλα τα παιδιά που σέβονται τον εαυτό τους έχουν μεγαλώσει μαζί του (και με τα ανίψια του), στα γνωστά σε όλους μας Μίκυ-Μάους. Αλλά για κάτσε, μόνο παιδιά διαβάζαμε αυτές τις ιστορίες; Φυσικά και όχι. Ανά τον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες φανατικοί –ενήλικες και μη– οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς μια καινούρια ιστορία για τα διάσημα παπιά. Ο Don Rosa, τώρα, είναι εκείνος που πήρε τη σκυτάλη από τον Carl Banks (τον δημιουργό του θείου Σκρουτζ) και συνέχισε γράφοντας/εικονογραφώντας ιστορίες με την ίδια ή και περισσότερη επιτυχία.

Το TheLifeAndTimesOfScroogeMcDuck είναι το διασημότερο και μάλλον  καλύτερο από τα κόμιξ που έχει γράψει ο Don Rosa. Περιληπτικά, περιγράφει ιστορίες του θείου Σκρουτζ σε 12 κεφάλαια, ξεκινώντας από το 1877 –όταν ακόμα ήταν 10 ετών– και φτάνοντας μέχρι και το 1947· μέσα σε αυτές μας δίνει και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους άλλους διάσημους καρτούν χαρακτήρες. Ο Tuomas Holopainen, από την άλλη, είναι φανατικός με τα κόμιξ και το είχε σαν όνειρο ζωής να γράψει ένα concept album βασισμένο στις περιπέτειες του Σκρουτζ ΜακΝτακ –σε πολλές συνεντεύξεις του αναφέρει ότι η ιδέα υπήρχε ήδη από το 1999. Η σωστή στιγμή ήρθε κάποια στιγμή το 2012, οπότε και αφιερώθηκε, παράλληλα με τους Nightwish, στη δημιουργία του παρόντος άλμπουμ.

Το εναρκτήριο “Glasgow1877”δίνει άμεσα μια ιδέα για το πόσο βασίστηκε ο Holopainen στο κόμιξ, προσπαθώντας μέσα στη 1 περίπου ώρα διάρκειας του CD (και σε 10 κομμάτια) να χωρέσει όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούσε. Το όνειρό του, βέβαια, θα ολοκληρωνόταν ιδανικά εάν με κάποιον τρόπο συμμετείχε και ο Don Rosa, ο οποίος σταμάτησε να εικονογραφεί για λόγους υγείας το 2006: μια πρώτη επαφή το 2008 καρποφόρησε και το αποτέλεσμα είναι το άλμπουμ να κυκλοφορεί με εξώφυλλο σχεδιασμένο από τον Αμερικανό κομίστα! 

Για όσους έχουν παρακολουθήσει το βιντεοκλίπ του “A Lifetime Of Adventure” (δες στο τέλος του κειμένου), γίνεται εμφανές πόσο δούλεψε εδώ ο Holopainen, ειδικά τo πώς σκόρπιες ιδέες μετατράπηκαν σιγά-σιγά σε σφιχτοδεμένο σύνολο. Υπάρχουν διάφορες εικόνες από την ηχογράφηση του project –με  τη Φιλαρμονική του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του Pip Williams να έχει πρωτεύοντα ρόλο– αλλά το πιο σημαντικό είναι να βλέπεις τον Rosa να ξαναπιάνει στα χέρια του μολύβι και χαρτί και να παρατηρείς με πόση λεπτομέρεια, αλλά και με πόση χαρά, σχεδιάζει το εξώφυλλο. Το δε βλέμμα του Holopainen, τα λέει όλα: υπερηφάνεια για το έργο του, αλλά και θαυμασμός για τον Rosa.

Παρότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη ταινία, το MusicInspiredByTheLifeAndTimesOfScroogeMcDuck μοιάζει με κινηματογραφικό soundtrack. Υπάρχουν αφηγητές και ορχήστρα, ενώ ακούγονται διάφορα επιπλέον όργανα, κυρίως κιθάρα και πιάνο, μα και μπάντζο, ντιτζεριντού, γκάιντες κ.ά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η μουσική του Holopainen σε βάζει μέσα στην ιστορία, σε κάνει να νιώθεις πως παίρνεις κι εσύ μέρος σ' αυτήν. Κι ας μην είναι ένα άλμπουμ για όλες τις ώρες: δεν πρόκειται να σας αγγίξει εάν το ακούσετε κάνοντας ταυτόχρονα δεκάδες άλλα πράγματα. Αν ωστόσο του δώσετε χρόνο και χώρο, θα σας κερδίσει. Πώς; Με την ατμόσφαιρα που το διακατέχει.

Στο CD διασκορπίζονται συναισθήματα όπως μελαγχολία, θλίψη και αγωνία, μαζί με το αίσθημα της περιπέτειας που κυριαρχούσε στη ζωή του θείου Σκρουτζ. Όλα τα παραπάνω υπάρχουν για παράδειγμα στο εξάλεπτο “Cold Heart Of The Klondike”. Το οποίο ξεκινάει με επικό τρόπο, στο στυλ των Nightwish, για να ακολουθήσει κατόπιν η δραματική αφήγηση του Tony Kakko, δίνοντάς σου την εντύπωση ότι είσαι κι εσύ στο Κλοντάικ, σε μια κρύα περίοδο, αναζητώντας χρυσό. Στο τέλος, η ηρεμία της μουσικής σε κάνει να φαντάζεσαι ότι το ταξίδι αυτό έλαβε ευτυχές τέλος, οπότε μπορείς πια να ανασυντάξεις δυνάμεις για το επόμενο. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζει κι όλο το άλμπουμ, επενδύοντας σε εναλλαγές που σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε μια διαρκή περιπέτεια.

Για όσους φοβούνται ότι θα είναι κάτι στο γνωστό στυλ των Nightwish, να μην ανησυχούνε. Μπορείτε να βάλετε στη θέση του Holopainen το όνομα του Hans Zimmer ή του Howard Shore και να τους φανταστείτε στις καλές τους στιγμές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Φινλανδός καταπιάνεται με ορχηστρικό έργο, αφού έχουν προηγηθεί το soundtrack για την ταινία του Markku Pölönen Lieksa! (2007) και το Imaginaerum με τους Nightwish (2011). Αυτή τη φορά, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό του. Προσπαθεί ας πούμε να κρατήσει στο ελάχιστο τη χρήση των οργάνων και να τα τοποθετεί εκεί που πρέπει. Έτσι, κιθάρα υπάρχει μόνο στο “A Lifetime Of Adventure” –οπουδήποτε αλλού θα ήταν πράγματι αταίριαστη– ενώ το μπάντζο εμφανίζεται κατά τρόπο φυσικό σε ένα κομμάτι με τίτλο “Into The West”. Στη συγκρατημένη αυτή λογική συντελεί βέβαια και η παρουσία του κλασικά εκπαιδευμένου Troy Donockley, ο οποίος έχει βάλει το χεράκι του στις ενορχηστρώσεις, αλλά και του έμπειρου Pip Williams: σε στιγμές που ίσως ο Holopainen ξέφευγε, μπόρεσαν να κρατήσουν τα γκέμια.

Οι φανατικοί βέβαια των Nightwish και του Don Rosa έχουν αγοράσει το MusicInspiredByTheLifeAndTimesOfScroogeMcDuck από την πρώτη μέρα –ξέρω άτομα που πήραν τη βινυλιακή έκδοση μόνο και μόνο για να θαυμάζουν καλύτερα το εξώφυλλο. Είναι μια κυκλοφορία προσεγμένη, η οποία στο τέλος της χρονιάς ενδέχεται να παίξει ψηλά σε αρκετές λίστες, καθώς θα αρέσει και σε ακροατές που δεν ενθουσιάζονται εύκολα από τέτοιου είδους μουσική. Θα μπορούσε πάντως να είχε λίγο μικρότερη διάρκεια, γιατί μερικά σημεία επαναλαμβάνονται –όπως π.χ. στο “Dreamtime”· αλλά και πάλι, κάτι τέτοιο δεν αφαιρεί από τη συνολική εντύπωση.

Προσωπικά, έχω να διαβάσω κόμιξ πάρα πολλά χρόνια. Μετά όμως από αυτό το CD ξέρω τι θα πάω να αγοράσω…

 

{youtube}JWwSVOo5K_k {/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured