Δέκα χρόνια μετά την τελευταία κυκλοφορία, την οποία ακολούθησε μία σχεδόν επταετής παύση εργασιών, κι έπειτα και από μια μάλλον επιτυχημένη περιοδεία επανασύνδεσης (την περίοδο 2010-2011), η κολεκτίβα που εν πολλοίς όρισε τον ήχο του post-rock επισημοποιεί την επιστροφή της με μία νέα δουλειά. Επισημαίνω αρχικώς τον χαρακτηρισμό «νέα», διότι τα ζητήματα ξεκινούν από εκεί.

Το Allelujah! Don’t Bend! Ascend! των Godspeed You! Black Emperor βασίζεται σε δύο μέχρι πρότινος ακυκλοφόρητα θέματα τα οποία για χρόνια παίζονταν στις συναυλίες τους –γνωστά ως “Albanian” και “Gamelan”. Αφού μετονομάζονται, αντίστοιχα, σε “Mladic” [παραπομπή(;) στον ηγέτη των Σερβοβοσνίων στον πρόσφατο εμφύλιο και κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, Ratko Mladic] και “We Drift Like Worried Fire”, ηχογραφούνται στο περιβόητο στούντιο Hotel2Tango του Μόντρεαλ, αναπτυσσόμενα επί εικοσαλέπτου έκαστο. «Πακετάρονται» δε μαζί με δύο καινούργια drones (“Their Helicopters’ Sing” και “Strung Like Lights At Thee Printemps Erable” –παραπομπή στο πρόσφατο φοιτητικό κίνημα του Κεμπέκ), τα οποία κεντράρουν σε στοιχεία που ανέκαθεν υπήρχαν στη συνθετική ανάπτυξη των Καναδών, μα εδώ υπό μίαν έννοια αποκτούν μια δική τους λογική.

Επί συνόλου, διακρίνεται μια προσπάθεια να τονιστεί η συνέχεια με το παρελθόν. Γι’ αυτό και τα μέσα των Godspeed δεν διαφοροποιούνται σημαντικά στην ουσία τους. Μόνο που το 2012 δεν είναι 1997 ή 2002· στο μεσοδιάστημα έχει  –μεταξύ άλλων– τελεστεί και μία μικρή λεπτομέρεια: ό,τι ονομαζόταν post-rock ξέμεινε από καύσιμα.

Τούτο το τελευταίο υποδεικνύει ίσως μια ανάγκη επικαιροποίησης της φόρμας, παρόλο που τελικά μπορεί και να μην αφορά τους ίδιους τους Godspeed. Στο κάτω-κάτω, με αυτήν την ηχο-τροπία κατάφεραν να χτίσουν τον προσωπικό τους κώδικα. Και, στον βαθμό που αυτός αποτελεί γνήσια έκφραση, θα ήταν έως και παράλογη η αξίωση για επανεφεύρεση εαυτών. Αφήστε που ως φαινόμενο δεν είναι και τόσο σπάνιο: τα συγκροτήματα τα οποία διαμόρφωσαν μια δεδομένη ηχο-τροπία να δυσκολεύονται περισσότερο να την υπερβούν.

Είναι όμως το ζητούμενο η υπέρβαση; Ίσως όχι. Σίγουρα όμως είναι η εξέλιξη της μουσικής σκέψης, η εμβάθυνση του μουσικού λόγου. Εδώ οι Καναδοί διαφοροποιούνται απειροελάχιστα σε επίπεδο προσέγγισης, γεγονός που με αναγκάζει να αναγνωρίσω το Allelujah! Don’t Bend! Ascend! περισσότερο ως μία σύντομη περίληψη των πεπραγμένων, παρά ως μία κατάθεση που στόχο έχει να εκφράσει το παρόν ή έστω να παρουσιάσει τα πορίσματα ενός κάποιου αναστοχασμού.

Τούτο δεν σημαίνει ότι ως δίσκος είναι αμελητέος. Η ακατέργαστη δυναμική του “Mladic” και η ενδιαφέρουσα εξέλιξη του “We Drift Like Worried Fire” (κυρίως στα ήρεμα σημεία του) επιβεβαιώνουν το αυτονόητο: πως οι Godspeed είναι μάστορες στο να δημιουργούν μία έντονη συναισθηματική φόρτιση. Άλλωστε ενυπάρχουν όλες οι ποιότητες που απαντώνται στον μουσικό τους λόγο: ο λυρισμός, η μεθοδική και εν τέλει διεξοδική διαχείριση των εντάσεων, οι προσεγμένες δυναμικές και οι πλήρεις ενορχηστρώσεις. Ομοίως και οι περιστασιακές επικλήσεις της εβραϊκής τους καταγωγής. Σε αυτά προσθέστε και τα δύο drones, η ιδιαιτερότητα των οποίων έγκειται σε μια αλλαγή προοπτικής σε σχέση με τα ανάλογα σημεία παλαιότερων συνθέσεων. Ό,τι παλαιότερα χρησίμευε ως ένα σκαλοπάτι στις κλιμακώσεις των συνθέσεων εδώ αποκόπτεται από αυτή την αλληλουχία, διεκδικώντας τον δικό του ζωτικό χώρο. Και αισθάνομαι ότι τον κερδίζει, καθώς και οι δύο συνθέσεις καταφέρνουν και αποκτούν μία εσωτερική, υπόγεια και υπόκωφη ένταση.

Βεβαίως όταν χρησιμοποιείς ίδιες μεθόδους και ταυτόσημους τρόπους, είναι μάλλον αδύνατο να προκύψουν δίσκοι σαν το δυναμιτισμένο ντεμπούτο F#A#∞ ή το αριστουργηματικό Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven. Ιδίως όταν –όπως εδώ– απουσιάζει η συνοχή και δημιουργείται μια αίσθηση ότι μπροστά σου δεν έχεις έναν δίσκο, αλλά τέσσερεις συνθέσεις. Ωστόσο, η συγκίνηση στην οποία επενδύουν οι GY!BE και την οποία αμπαλάρουν με τα γνωστά τους συμφραζόμενα είναι ακόμα λειτουργική. Ακόμα κι αν γνωρίζεις πως τη σήμερον οι Γιαπωνέζοι Mono παίζουν τους Godspeed πολύ καλύτερα απ’ όσο το καταφέρνουν οι ίδιοι…

 

{youtube}gxFFNdrUKSI{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured