Oι Damon and Naomi είναι μυστηριωδώς παραγνωρισμένοι και παντελώς άγνωστοι στη χώρα μας αν και φυσικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Ο Damon Krukowski και η Naomi Yang ήταν κάποτε οι ένδοξοι Galaxie 500 ενώ τα τελευταία 10 χρόνια κυκλοφορούν δίσκους με το δικό τους όνομα υπό την αιγίδα είτε της Subpop είτε της Shimmy Disc. To υλικό τους, 4 LP και το φετινό live είναι απλά φανταστικό. Δυστυχώς οι δίσκοι τους μέχρι πέρυσι δεν έρχονταν στην Ελλάδα, αλλά πλέον είναι εύκολο να τους πετύχετε κατόπιν παραγγελίας φυσικά σε λιγοστό χρόνο και κανονικές τιμές.

Ο περσινός δίσκος του εκπληκτικού διδύμου, ονομαζόταν “With Ghost” και ήταν αυτό ακριβώς που μαρτυρά. Μία συνεργασία με το Γιαπωνέζικο psych-pop συγκρότημα Ghost το οποίο δεν είναι άλλο από τον κύριο Michio Kurihara. Ο συγκεκριμένος δίσκος απέσπασε εξαιρετικές κριτικές ανά τον κόσμο αλλά δε φτάνει τα επίπεδα των παλαιοτέρων δουλειών των δύο μουσικών. Θέλοντας να απαθανατίσουν την διαδεδομένη επιτυχία των συναυλιών, οι Damon and Naomi ηχογράφησαν ένα live στο San Sebastian και το κυκλοφόρησαν με συνοδευτικό DVD, το οποίο δυστυχώς δεν συμπεριλαμβανόταν στην promo έκδοση που μας έδωσε η εταιρία. Όταν με το καλό το αγοράσω θα έχετε μία εκ νέου κριτική.

Αναφερθήκαμε στη διαδεδομένη live επιτυχία του διδύμου και όχι άδικα. Αρκετοί γνωστοί μου που τους έχουν δει live στη Βρετανία, ομολόγησαν ότι απλά ξεπερνούν τα συναυλιακά standard και το υλικό του – όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό – αποδίδεται καλύτερα ζωντανά. Μετά το άκουσμα του “Song to the siren”, έρχομαι και εγώ να συμφωνήσω σε μία ομολογουμένως πρωτόγνωρη περίπτωση.

Oι εξοικιωμένοι με τους θρυλικούς Galaxie 500 δε θα δυσκολευτούν να αντιληφθούν τον ήχο των Damon and Naomi. Oι υπόλοιποι ας πληροφορηθούν ότι η μοναδική ηχητική οντότητα των D&N αντικατοπτρίζεται σε μία ακουστική κιθάρα, ένα κλασικό μπάσο και ένα αιθέριο theremin. Το τελευταίο, παιγμένο από την Naomi Yang, καθορίζει όλο το σύμπαν της μπάντας. Μέσα σε μελωδικά έπη, αναδεικνύεται ένα μαγικό αίσθημα μελαγχολίας που δεν φέρει όμως τα κλασικά μινιμαλιστικά μοτίβα της συγκεκριμένης έκφρασης. Ο ήχος είναι πυκνός και έντονος, ενώ τα δυαδικά φωνήτικά του Damon και της Νaomi, εναλλασσόμενα ή και ταυτόχρονα, στηρίζουν μία ατμόσφαιρα εξωπραγματική.

To υλικό το “Song to the siren”, αποτελείται κυρίως από τον αμέσως προηγούμενο δίσκο της μπάντας, “With Ghost” ενώ ακούμε και παλαιότερο υλικό όπως τα “New York City”, “Turn of the Century” και “Eye of the Storm”. Ασφαλώς το τραγούδι που έχει δώσει και το τίτλο στο cd ακούγεται και μάλιστα υπέροχα. Το “Song To The Siren”, αριστουργηματικό τραγούδι του Tim Buckley, είχε γνωρίσει επίσης διασκευασμένη επιτυχία από τους This Mortal Coil στα 80’s αλλά με κίνδυνο να κατηγορηθώ, υποστηρίζω ότι τούτη η διασκευή είναι μίλια μπροστά.

Οι Damon and Naomi άπαξ και τοποθετηθούν στα cd-players σας, δε αφήνουν πολλά περιθώρια στην αγάπη σας. Την αποκτούν αρκετά εύκολα και τη διατηρούν για χρόνια. Με τούτο το καταπληκτικό live δίσκο, που το τοποθετώ άνετα στην κανονική τους δισκογραφία και ας είναι ζωντανός, μας προσφέρουν μία ολοκαίνουργια διάσταση του υπέροχου υλικού τους. Είναι καιρός πλέον γι’αυτή τη μπάντα να αναίρεσει την πρώτη πρόταση αυτής της δισκοκριτικής. Θα βοηθήσετε;

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured