Να λοιπόν που μεγάλωσε ο Daniel Johns, ξέφυγε μερικώς από τις grunge εμμονές του και τα παίζει πλέον όλα για όλα στο τέταρτο album των Silverchair, προσπαθώντας να φτιάξει το απόλυτο album. Όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει συχνά μέση λύση για τέτοια μεγαλομανή εγχειρήματα και οι Silverchair δεν πείθουν ιδιαίτερα για τις ικανότητές τους σε ξένα νερά.

Brian Wilson είναι λίγο δύσκολο να γίνει ο Daniel, ενώ αυτή η μείξη του παραδοασιακού ήχου τους με τις πλούσιες κινηματογραφικές ενορχηστρώσεις που κατακλύζουν το album απλά δεν δένει.

Είναι απορίας άξιο πως έπεισαν τον Van Dyke Parks να συνεργαστεί μαζί τους, πάντως το υλικό του Diorama προδίδει και τις δύο πλευρές. Οι ενορχηστρώσεις εγχόρδων πλαισιώνουν τις γλυκιές, μάλλον μπαλλαντιέρικες στιγμές τους και κομμάτια όπως το "Across the Night" αποτελούν φόρο τιμής στο "Sgt. Pepper's".

Η οπερετική οσμή κι μια μεγαλοπρέπεια στις συνθέσεις τους ενώνεται με τη λάμψη που δίδει ο Van Dyke Parks, ενώ ο παραγωγός David Bottrill (Tool) σκορπά τα απαραίτητα σκοτεινά χρώματα για να ισορροπήσει την τελευταία.

Βέβαια δεν ξεφεύγουν εντελώς από τον σκληρό ήχο τους και κομμάτια όπως το "The Greatest View", "One Way Mule", "The Lever" δείχνουν ότι οι παλιές αγάπες (Nirvana) δεν ξεχνιούνται ποτέ.

Να σημειώσουμε τέλος ότι δεν υπάρχει πλέον ο εφηβικός ενθουσιασμός στους στίχους, αντίθετα η orch-pop τους διαπνέεται από μια έντονη καλοκαιρινή μελαγχολία, κάτι βέβαια που δεν αποδεικνύεται πάντα άσχημο. Και περιττό να πούμε ότι το φάντασμα των Led Zeppelin πλανάται παντού, ενώ στις χαμηλές τους στιγμές έρχεται αυτό της βρετανικής ακουστικής pop...

Συμπερασματικά, είναι ευχάριστο να βλέπεις τέτοιους μουσικούς να αποκτούν και άλλα ακούσματα, να εξελίσσονται και να επιθυμούν το διαφορετικό. Από την άλλη, τέτοια εγχειρήματα, με τόνους και διάθεση επική, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην ξεφύγει κανείς από τη λεπτή γραμμή, κατευθυνόμενος στη ...φανφάρα. Απαιτούν επίσης μουσική παιδεία και φυσικά υλικό. Παρά τη φιλότιμη προσπάθειά τους, και στους τρεις τομείς οι Silverchair μάλλον δεν πέτυχαν...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured