Ο leader του avant-garde trio των Cloroform και εξέχον μέλος της νορβηγικής μουσικής κοινότητας, κύριος John Erik Kaada, μας έδωσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειραματικά projects του 2001. Το ντεμπούτο του κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα από την ΕΜΙ, συμπληρώνοντας το περσινό παζλ της σκανδιναβικής χώρας που πέρσι είχε την τύχη να εξάγει με εμπορικές αξιώσεις, τόσο τους Royksopp, όσο και τους Kings of Convenience.

O Kaada είναι λάτρης των κλιμακώσεων και των σταδιακών ρυθμικών δομήσεων γύρω από samples με ηλικία 50 και ...60 χρονών. Μιλάμε δηλαδή για φωνητικά από τα 50s, doo-wop παρεμβολές, surf επιρροές -ούτε κι αυτός ξέρει τι τοποθετεί στο cut'n'paste μείγμα του.

Τα αποτελέσματα; Όχι πάντα λειτουργικά, αλλά αξίζει κανείς ν' ακούσει αυτό το album. Είναι η χαρά του 'παιχνιδιάρη' fan της μουσικής που δεν μένει αδιάφορος για τη sampled electronica και εξιτάρεται από τις διαρκείς εκπλήξεις από τα παλιά -που έρχονται και φεύγουν συνέχεια. Άλλη βασική προϋπόθεση είναι στο άκουσμα των λέξεων glitter και kitsch (εμφανή από τον τίτλο ως το artwork) να μη βγάζει σπυράκια.

Η βάση είναι η electronica λοιπόν, περισσότερο κοντά σ' αυτή του Fatboy όταν γίνεται χορευτική, πιο ατμοσφαιρική και συνοδευτική νοσταλγικών αναμνήσεων άλλων δεκαετών, όταν χαμηλώνει.

Έτσι υπάρχουν οι επιτυχημένες ασκήσεις, στα blues του "Mainframe", στη μανιασμένη δυστροπία του "Black California", στην αργόσυρτη, trippy μέθεξη του single "No You Don't". Υπάρχουν όμως και catchy κομμάτια για kitsch βραδιές χορού, όπως τα εκρηκτικά "All Wrong" και "Hong". Υπάρχουν τέλος και τα "Care" και "Thank You For Giving Me Your Valuable Time" που αδυνατούν να ξεκολλήσουν από την 50s αισθητική.

Ο Νορβηγός αιχμαλώτισε τα φλερτ του με την ησυχία που του προσέφερε το home studio του στο Oslo, αλλά και τη βοήθεια της μίξης του N. Garland στο Λονδίνο και το έκανε με γούστο εκλεκτικό, μέσα στην αστραφτερή αισθητική του. Δεν είναι άλλωστε και τόσο εύκολο ένα πείραμα -στο οποίο το pop τραγούδι, το funk, η modern jazz, το R&B, το surf και οι παραγωγές της Ninja Tune ενώνονται- να είναι παράλληλα και λειτουργικό σε ένα μεγάλο μέρος του.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured