Από το Soho του Λονδίνου μας έρχεται μια από τις πιο εκλεκτικές και πολυσυλλεκτικές δισκογραφικές εταιρίες, η Soul Jazz Records, της οποίας οι κυκλοφορίες είναι πραγματικά αποκτήματα για τους φίλους της καλής μουσικής. Ειδικά οι συλλογές που κυκλοφορεί κατά καιρούς είναι εξαιρετικές, με επιλογές δυσεύρετων και συχνά άγνωστων κομματιών από το παρελθόν, με πολλούς και διάφορους μουσικούς προσανατολισμούς και κύριο γνώμονα το καλό μουσικό αισθητήριο που προφανώς διαθέτει το team της Soul Jazz.

To 500% Dynamite! είναι το 5ο μέρος της σειράς Dynamite! η οποία όπως μας πληροφορεί ο υπότιτλος ασχολείται με μουσικές όπως Ska, Soul, Rocksteady, Funk, Dancehall και Dub. Πραγματικός παράδεισος για τους φίλους της μουσικής της Jamaica μια και οι επιλογές όχι μόνο αντιπροσωπεύουν όλους τους χώρους που αναφέρονται στον τίτλο, αλλά καλύπτουν και ένα ευρύ χρονικό φάσμα.

Έτσι έχουμε κλασικό reggae ξεκίνημα με το Guns in the Ghetto των Morgan’s Heritage/Bounty Killer’s και τον αναμενόμενο πολιτικοποιημένο χαρακτήρα. Η συνέχεια ανήκει σε μια από της σπουδαιότερες μορφές της Τζαμαϊκανής μουσικής, τον Augustus Pablo και το instrumental East Of the Reaver Nile. Τα instrumental κομμάτια της συλλογής είναι πραγματικά αξεπέραστα, με άψογο συνδυασμό ρυθμού και μελωδίας, όπως το Loran’s Dance από τους All Stars του Harry Mundie, το African Dub Chapter Three ή ακόμα και το πιο δυναμικό ska στο Frankenstein του Byron Lee. Αφού περάσουμε από πολλά ενδιαφέροντα μονοπάτια (όπως το σχεδόν soul πέρασμα του Freddie McGrecor στο Natural Collie) καταλήγουμε στην ρομαντική πλευρά της Τζαμαϊκανής μουσικής όπως αυτή εκφράζεται από την Marcia Aitken’s στο καταπληκτικό I’m still in love του Alton Ellis.

Περισσότερα σχόλια μάλλον περιττεύουν, οπότε ας κλείσουμε μόνο με την προτροπή να αφήσετε τους εαυτούς σας να ακολουθήσουν ανεπιφύλακτα τις μουσικές περιπλανήσεις της Soul Jazz Records. Μάλιστα πλέον οι κυκλοφορίες της είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν και στα δισκάδικα της Αθήνας, ακόμα και στην διπλή βινυλιακή τους έκδοση.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured