Η δεύτερη συλλογή της Soul Jazz Records με την οποία ασχολούμαστε σήμερα, επιβεβαιώνει τα όσα αναφέραμε για την σπουδαία αυτή εταιρία και την εξερευνητική διάθεση των συλλογών της. Η βουτιά στο παρελθόν αυτή τη φορά καταλήγει στην Φιλαδέλφεια των 60s και 70s με κύριο μουσικό περιεχόμενο (όπως μας ενημερώνει και ο υπότιτλος) το Funk, τη Soul και τις ρίζες της Disco μουσικής στην περίοδο 1965-73.

Οι επιλογές είναι πάλι καταπληκτικές. Κάθε track είναι και ένας πραγματικός δυναμίτης, ενδεικτικά αποσπάσματα από τον ήχο της Φιλαδέλφειας και τις μουσικές τάσεις αυτής της περιόδου. Οι διάσημοι παραγωγοί Kenny Gamble και Leon Huff βρίσκονται πίσω από αρκετά από τα track που υπάρχουν εδώ, όπως και άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής όπως οι People’s Choise που δίνουν το παρόν με τρία τραγούδια, ο Cliff Nobles με το ‘The Horse’ και οι Brenda and The Tabulations με το ‘Hey Boy’ και το άψογο ‘California Soul’.

‘Όπως συνηθίζεται στις συλλογές της Soul Jazz δίπλα στα γνωστά ονόματα υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά που πιθανόν να μην ξεπέρασαν ποτέ τα όρια της Φιλαδέλφειας αλλά η αξία τουλάχιστον των κομματιών που παρουσιάζονται εδώ είναι τουλάχιστον ισοδύναμη.

Το μόνο μεμπτό στην συγκεκριμένη συλλογή είναι η μικρή της σχετικά διάρκεια, ορισμένα ελαφρώς ενοχλητικά fadeouts στο τέλος των τραγουδιών και σίγουρα η έλλειψη κάθε ίχνους πληροφορίας στο εσώφυλλο, πέρα από τους τίτλους των κομματιών. Αυτό όμως αποτελεί γνώριμη πολιτική των συλλογών της Soul Jazz που ίσως με αυτόν τον τρόπο να θέλει να εστιάσει στη μουσική καθαυτή παρά σε οποιαδήποτε φιλολογία γύρω της.

Σε κάθε περίπτωση προσπάθειες σαν και αυτή της Soul Jazz Records είναι σίγουρα αξιέπαινες και βοηθούν όσους από εμάς δεν ζήσαμε τις μουσικές του παρελθόντος, να γευτούμε λίγη από την αύρα τους. Αρκεί μόνο να έχουμε τον τρόπο να αποφεύγουμε τις όποιες διαχρονικές μουσικές συγκρίσεις που ενδεχομένως να δημιουργούν τάσεις μελαγχολίας.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured