To νέο album των De La Soul, που έφτασε μόλις στο τέλος της χρονιάς που πέρασε είναι το δεύτερο μιας ανακοινωθείσας, από τους ίδιους τριλογίας με τίτλο Art Official Intelligence, μετά το πρώτο μέρος, "Mosaic Thump".

Καλοκαιρινοί ήχοι -εν μέσω χειμώνα, βέβαια-, μελωδική soul χροιά, γερή R&B δόση και στίχοι που κρατούν γερά την καρέκλα τους στην πλευρά του σκεπτόμενου hip-hop. Το γλυκό πρώτο single "Baby Phat" προκαλεί τα κορμιά σε λικνίσματα και το μυαλό σε σκέψη, το 'Watch Out' μπαίνει στα όρια της latin-jazz, ενώ στις πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές κατατάσσεται και το 'Peer Pressure', μια λεκτική μονομαχία περί μαριχουάνας με τον B-Real των Cypress Hill.

Το 'Trying People' που κλείνει το album καλεί για κοινωνικές αλλαγές. Ο Dave ρωτά μια χορωδία από παιδιά "Are you willing to try?", κι εκείνα απαντούν αυτόματα ..."Yes we're ready". Οι De La Soul πειραματίζονται και με την γκοσπελοειδή soul στο "Held Down", ενώ samplάρουν ακόμα και τους A Tribe Called Quest στο "Simply Havin'".

Με βοήθεια στην παραγωγή από τους Jay Dee (Slum Village), Dave West, Megahertz και Kev Brown, αλλά και guest εμφανίσεις από τους Slick Rick, B-Real, Cee-Lo και Periquo Fernandez, το δεύτερο μέρος της σειράς είναι πολύ πιο άμεσο και ζωντανό, λιγότερο "πιεσμένο" από το προηγούμενο και περισσότερο συνεκτικό, αν και δεν περιέχει κάποιο single σαν το "Oooh" του Mosaic Thump.

Τα 18 κομμάτια του album σηματοδοτούν την πιο ολοκληρωμένη δουλειά του group τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο -και δεν το επιδιώκουν πλέον- να ξαναγράψουν ένα δίσκο της κλάσεως του '3 Feet High…', μ' αυτή τους τη δουλειά όμως αποδεικνύουν περίτρανα ότι δικαίως κατέχουν τιμητική θέση στην κορυφή και του σύγχρονου hip hop.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured