Ok, η σύγχρονη μουσική συχνά παραπέμπει στο παρελθόν. Το έχουμε επαναλάβει πολλάκις και οι Mushroom δίνουν την αφορμή για να το πούμε άλλη μια φορά. Όπως μας δίνουν και την αφορμή να παρατηρήσουμε ότι και αυτό δεν σημαίνει τίποτα, ειδικά όταν οι μουσικές του παρελθόντος αναπλάθονται με όμορφο και ευφάνταστο τρόπο, όπως γίνεται στο Foxy Music Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Οι Mushroom είναι μια κολεκτίβα μουσικών από το San Francisco που για την Ευρώπη κυκλοφορούν μέσω της εξαίρετης γερμανικής εταιρίας Clearspot. Το στυλ τους της μουσικής τους είναι καθαρά instrumental, με το ανάλογο groovy late-60s συναίσθημα, φυσικά όργανα και παραπομπές άλλοτε σε kraut καταστάσεις (Can, Faust) άλλοτε σε progressive (μεγάλες σε έκταση συνθέσεις) και κυρίως στην Jazz. Άλλωστε το Foxy Music ανοίγει με ένα κομμάτι με το χαρακτηριστικό τίτλο Grooving with Herbie (Hancock- κατ’ αντιστοιχία με το Our body Miles του Analog hi-fi surprise) και ανάλογο περιεχόμενο.

Στο Foxy Music οι Mushroom αποποιούνται κάθε τάση μινιμαλισμού που πιθανόν να είχαν και καταλήγουν σε μια πανδαισία ήχων και οργάνων, τα οποία είναι δύσκολο να απαριθμηθούν. Από τα σιτάρ του I had some dreams, they were clouds in my coffee (ψυχεδελικό όσο και ο τίτλος του) μέχρι τις καμπάνες του Getting in Thun, συντίθεται ένα καλειδοσκόπιο ήχων, χρωμάτων και στυλ που όμοιό του δεν συναντήσαμε και πολλές φορές την φετινή χρονιά.

Μάλιστα ειδικά το δεύτερο μισό του δίσκου είναι ένα πραγματικό trip που αγγίζει διαδοχικά το post rock (Don’t blame me I voted for McGovern), μετά το space rock (Space goody bags) και καταλήγει στο φοβερό δεκάλεπτο For men with beards, ένα επικό Jazz κομμάτι στα μονοπάτια του Miles Davis. Δέκα λεπτά μαγείας όπου το ντουέτο σαξόφωνου και τρομπέτας ακολουθεί απίστευτες διαδρομές. Αριστουργηματικό !!!

Αυτά για το αξιολογότατο Foxy Music το οποίο παρεπιτώντως κυκλοφορεί και σε διπλή βινυλιακή έκδοση-φετίχ, με εκτεταμένες εκτελέσεις και 3 επιπλέον κομμάτια... με λίγα λόγια ούτε λίγο ούτε πολύ 30 επιπλέον λεπτά μουσικής (μη με κοιτάτε περίεργα, δεν έχω καταφέρει να την αποκτήσω ακόμα).

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured