Από ότι φαίνεται για άλλη μια χρονιά η γαλλική σκηνή θα μας απασχολήσει ουκ ολίγες φορές. Απολύτως δικαιολογημένα βέβαια γιατί οι νέοι γάλλοι καλλιτέχνες στέκονται αντάξιοι της πλούσιας μουσικής τους παράδοσης κάτι που μάλλον δεν συμβαίνει με τους Έλληνες. Αλλά αφήνοντας τις κακολογίες ας περάσουμε στην δεσποινίδα Francoiz Breut...

Η Francoiz Breut μαζί με τον φίλο της Dominique A (τυχερός!), ο οποίος έχει επίσης μερικές εξέχουσες κυκλοφορίες, θεωρούνται το ίσως το πιο χαρισματικό ζευγάρι μεταξύ των νέων Γάλλων indie μουσικών. Το Vingt a Trente Mille Jours (“είκοσι με τριάντα χιλιάδες μέρες”) είναι ο δεύτερος δίσκος της και την βρίσκει να εναλλάσσει διαρκώς ρόλους, μεταλλασσόμενη από τη μία σε diva του γαλλικού τραγουδιού (Francoise Hardy, Brigitte Fontaine) και από την άλλη σε λυρική indie. τραγουδοποιό, σε μια ευρωπαϊκή έκδοση της Suzanne Vega.

Οι συνθέσεις ανήκουν όλες στον Dominique A., ο οποίος πιθανόν βλέπει στην Francoiz την ερμηνεύτρια αυτή που θα οδηγήσει τη μουσική του σε μεγαλύτερα ακροατήρια. Οι ενορχηστρώσεις ξεκινούν σχεδόν πάντα από την ακουστική κιθάρα αλλά εμπλουτίζονται άλλοτε με έγχορδα, άλλοτε με πνευστά αποκτώντας μια πολυμορφία δυσεύρετη σε ανάλογες κυκλοφορίες που έχουν ως βάση την ακουστική folk.

Η ομορφιά του Vingt A Trente Mille Jours έγκειται σε αυτήν ακριβώς την ποικιλία του. Σε άλλα κομμάτια η Breut με την αισθαντική ερμηνεία της δημιουργεί το ανάλογο υποβλητικό κλίμα και σε άλλα αφήνεται σε πιο ανάλαφρο ποπ στυλ. Να που η Marianne Faithfull έχει κάμποσες άξιες συνεχίστριες....

Δυστυχώς βέβαια για όλους εμάς που δεν διαθέτουμε κάποιο δίπλωμα Γαλλικών (κοπάνες στο σχολείο κλπ) χάνεται αρκετά μια από τις πιο βασικές παραμέτρους για τέτοιο στυλ μουσικής, που είναι οι στίχοι. Αυτό φαίνεται καθαρά όταν η Francoiz αποφασίζει να τραγουδήσει στα Αγγλικά (στο Sans Souci) όπου και σου δημιουργείται μια εντελώς διαφορετική αίσθηση.

Είμαι πεπεισμένος ότι έτσι και αποφασίσει να κυκλοφορήσει η Francoiz Breut έναν δίσκο στα Αγγλικά, που παρεπιπτόντως τα προφέρει μια χαρά, θα κάνει θραύση στην αμερικάνικη -και όχι μόνο- ανεξάρτητη κοινότητα.. Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα εμείς θα πρέπει ίσως να ξεσκονίσουμε τα γαλλικά μας, γιατί οι Γάλλοι φίλοι μας δείχνουν να έχουν άγριες διαθέσεις.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured